Geen categorie

Vechten bij de Nachtwacht in Sense8

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Vechten tussen de oude meesters in de eregalerij is meestal niet toegestaan, maar voor de cast van de populaire Netflix-serie Sense8 maakte het Rijksmuseum graag een uitzondering. In afleveringen 3 en 4 van seizoen 2 is het museum het toneel voor enkele spectaculaire scènes.

Tekst: Evert-Jan Pol

Screenshot uit de trailer van seizoen 2 van Sense 8 voor Canada en de Verenigde Staten.

Sense8 gaat over acht mensen uit zeven verschillende landen, die elkaar niet kennen, maar toch een mentale en emotionele link hebben. In het tweede seizoen bezoeken de personages Amsterdam en Den Haag. In het Rijksmuseum doen ze veel meer dan alleen kunst kijken.

Bedenkers en schrijvers van Sense8 zijn Lana en Lilly Wachowski (bekend van onder meer The Matrix-trilogie). Lana Wachowski is groot fan van Rembrandt en ze wilde diens werk daarom verwerken in de serie, aldus Mark Colly van het Rijksmuseum. Het museum stond er direct voor open omdat het met een dergelijke productie doelgroepen kan bereiken die het normaal gesproken niet zo makkelijk bereikt.

Hoewel het Rijksmuseum vaker figureert in films en series zijn vechtscènes normaal uit den boze. De makers van Sense8 kregen daar onder strikte voorwaarden toch toestemming voor. Dit omdat de dialoog voorafgaand aan het gevecht een overduidelijke link heeft met de Nachtwacht. “Daarnaast combineert Sense8 realisme met symboliek zoals Rembrandt heeft gedaan met de Nachtwacht”, vindt Colly.

Wilde bewegingen in de buurt van een beroemd schilderij geeft menig kunstliefhebber de kriebels, maar de Nachtwacht liep geen enkel risico, verzekert Colly. “Het ziet er spannend uit op film, maar in realiteit ging het er allemaal een stuk rustiger aan toe. De opnames namen enkele uren in beslag.”

Het museum heeft bovendien een uitgebreid filmprotocol met daarin alle (veiligheids)voorwaarden waaraan filmploegen moeten voldoen. “In het kort komt het er op neer dat de kunst geen gevaar mag lopen.”

U kunt de afleveringen dus met een gerust hart bekijken. De Nachtwacht bleef ongedeerd.

Sense8, seizoen 1 en 2, nu te zien via Netflix

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share