Geen categorie

Wereldmuseum verder onder paraplu NMVW

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Wereldmuseum Rotterdam gaat verder onder de paraplu van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). Die organisatie bestaat verder uit het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Met deze samenwerking is het NMVW opnieuw betrokken bij het behoud van een volkenkundig museum. Eerder redde het het met sluiting bedreigde Tropenmuseum. Recentelijk nam de organisatie de zorg op zich over de collecties van het al gesloten Museum Nusantara in Delft en het AAMU in Utrecht. Laatstgenoemd museum voor hedendaagse Aboriginal kunst sluit de deuren op 15 juni.

De samenwerking was noodzakelijk, wilde het museum overeind blijven. Het was de afgelopen jaren in een neerwaartse spiraal beland. Het gaf volgens gemeente Rotterdam te veel aandacht aan commerciële activiteiten, zoals horeca. In het museum was een sterrenrestaurant gehuisvest.

Wereldmuseum Rotterdam. Foto: F.Eveleens (via Wikipedia).

Het Wereldmuseum en het NMVW fuseren niet, maar delen wel toezicht, bestuur, management en collectiedeskundigheid. Dit betekent in de praktijk dat het huidige NMVW-bestuur ook het Wereldmuseum aanstuurt, en dat de beide stichtingen dezelfde raad van toezicht hebben gekregen. Dankzij de samenwerking is het Wereldmuseum verzekerd van een gemeentelijke subsidie van 5 miljoen euro per jaar.

“Wij zijn ontzettend blij dat het Wereldmuseum door middel van deze samenwerking behouden blijft en dat we de Rotterdamse wereldcollectie in deze wereldstad kunnen blijven tonen”, aldus Stijn Schoonderwoerd, directeur van Nationaal Museum van Wereldculturen en nu ook van het Wereldmuseum. “Met deze krachtenbundeling kunnen wij onze gezamenlijke missie naar een hoger niveau tillen. En de collectie waar we verantwoordelijkheid voor dragen behoort, door de aanvulling vanuit het Wereldmuseum, inmiddels tot de absolute wereldtop.”

Het museum zal tentoonstellingen programmeren die aansluiten bij het multiculturele karakter van de wereldhavenstad. Net als de andere musea van het NMVW wil het Wereldmuseum laten zien wat mensen wereldwijd verbindt in plaats van te benadrukken hoe culturen van elkaar verschillen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share