Geen categorie

Altijd wat te zien bij Chae Eun Rhee

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Recensie

Dankzij de bizarre Netflix-serie Squid Game zijn films en televisieseries uit Zuid-Korea helemaal in trek bij velen. Op het gebied van kunst en cultuur komt er echter nog veel meer moois uit dat Aziatische land. Neem bijvoorbeeld het imposante werk van Chae Eun Rhee, die momenteel een solotentoonstelling in Museum de Fundatie heeft.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Chae Eun Rhee, A Song for the Unseen, 2020, The Ekard Collection.

Wat voor de serie Squid Game geldt, geldt ook voor het werk van Chae Eun Rhee: het is niet alledaags. Haar schilderijen zijn monumentaal en enorm dynamisch; in elke hoek gebeurt wel iets. Al lijken veel gebeurtenissen los van elkaar te staan. Wat heeft heeft de jonge turnster met een blussende brandweerman te maken? De voorstellingen zijn een soort collages waarin tijd, media en geschiedenis dwars door elkaar heen bewegen. Dit maakt dat de kijker wel even de tijd moet nemen voor de geschilderde wervelwinden.

Ook qua onderwerp is er een vergelijking met Squid Game te maken. In de nu zo beroemde serie spelen volwassenen kinderspelletjes, die opeens levensgevaarlijk blijken. In het drieluik Twister (I, II en III) spelen enkelen het gelijknamige spel, terwijl even verderop een ontblote man op een brandstapel staat. En in A Song for the Unseen II staat een man in een hoepel, met daarnaast kleine balletjes (van een jongleur?). Hij bevindt zich echter in een gewelddadige omgeving die geenszins past bij het onschuldige speelgoed.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Chae Eun Rhee, Mirror in the Mirror, 2019, Maya Meijer Bergmans – De Doornburgh Collectie..
Chae Eun Rhee, A Song for the Unseen II, 2021, collectie kunstenaar.
Chae Eun Rhee, A Song for the Unseen II (detail), 2021, collectie kunstenaar.
Chae Eun Rhee, Twister II (detail), 2017, collectie kunstenaar.

Het drieluik Twister is enkele jaren ouder dan Squid Game, dus die schilderijen zijn in elk geval geen verwijzingen naar de televisieserie. In andere werken zijn fragmenten te vinden die zeer zeker wel refereren aan voorbeelden uit de beeldende kunst en populaire cultuur. Zo bevat bijna elk doek wel een verwijzing naar Alfred Hitchcocks filmklassieker The Birds. Zoals Tippi Hedren in haar rol als Melanie Daniels of een schoolmeisje dat op de vlucht slaat voor de vogels. En natuurlijk de vogels zelf. Figuren uit de oeuvres van van Pieter Bruegel de Oude en Hieronymus Bosch komen eveneens voorbij.

Je raakt niet uitgekeken op de schilderijen van Chae Eun Rhee. Wanneer je denkt dat je alles in je hebt opgenomen, duikt er weer een figuur op dat je gemist hebt. Er is altijd wat te zien. De schilderijen zijn reusachtig, kleurrijk, levendig en ook een beetje vreemd. Die combinatie maakt ze fascinerend en uiterst aantrekkelijk.

Chae Eun Rhee – Schilderijen, t/m 5 december in Museum de Fundatie, Zwolle

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share