Geen categorie

Crisisborden

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws

Christie’s Amsterdam veilt op woensdag 14 december drie wel heel toepasselijke objecten: crisisborden. Ze zijn gemaakt in Delft ten tijde van de zogenoemde South Sea Bubble van 1720.

Links: Chinees doucai bord, Pardie al mijn actien kwijt. Midden: Chinees doucai bord, 50 percent op Delft gewonnen. Rechts: Chinees doucai bord, weg gekke actionisten. Alle borden zijn gemaakt rond 1720, hebben een doorsnee van 21 cm. Geschatte waarde: € 1.500-2.500 per stuk.

Dit beursdrama ontstond toen de roddels en uitzinnige speculaties over de rijkdommen die de Britten in Zuid-Amerika konden halen uit de hand liepen. De South Sea Company, die aandelen in deze handel uitgaf, kon de mooie verhalen niet waarmaken en als gevolg daarvan raakten talloze investeerders een fortuin kwijt. Onder hen auteur Jonathan Swift (Gulliver’s Travels) en natuurkundige Sir Isaac Newton. Laatstgenoemde was na de koersdaling 20.000 pond (nu zo’n 3,5 miljoen euro) armer.

Al voordat de beurs instortte deden er in Nederland en Groot-Brittannië satirische prints, boeken, speelkaarten en borden de ronde die deze aandelenhandel belachelijk maakten. De borden die Christie’s veilt, komen uit een zesdelige Commedia dell’ Arte-serie. De naam verwijst naar de afbeelding van komische figuren uit Het Groote Tafereel der Dwaasheid, een boek dat dezelfde windhandel op de korrel nam.

De zes borden vormen samen een rijmpje over de crisis. ‘Pardie al mijn actien kwijt’ betekent ‘Pardoes al mijn aandelen kwijt’ en ‘Weg gekke actionisten’ verwenst de aandeelhouders van de South Sea Company. Op het bord met opschrift ‘50 percent op Delft gewonnen’ staat de stad Delft symbool voor de daar gevestigde bedrijven die in de speculatieve razernij meegezogen werden. De borden waren waarschijnlijk bedoeld als een grappig cadeau voor een gedupeerde vriend.

Zie ook: Tekening prins Bernhard geveild voor 3.600 euro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share