Geen categorie

Goed jaar voor musea

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Veel Nederlandse musea kunnen terugkijken op een succesvol jaar. Menig instelling meldt een stijging in de bezoekersaantallen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Franciscus met kruisbeeld, te zien in expositie Franciscus. Met het verhaal van Henk van Os in Museum Catharijneconvent.
Franciscus met kruisbeeld, te zien in expositie Franciscus. Met het verhaal van Henk van Os in Museum Catharijneconvent.

 

Museum Catharijneconvent haalde bijvoorbeeld een absoluut record. Dit jaar wisten 125.000 bezoekers het Utrechtse museum te vinden. In 2015 brak het met 110.000 bezoekers voor het eerst door de ‘magische’ grens van 100.000.

Het museum dankt het succes mede aan twee door bekende Nederlanders samengestelde tentoonstellingen: Franciscus. Met het verhaal van Henk van Os en De zomer van Herman Pleij. Ook Heilig Schrift, over de Tanach, Bijbel en Koran bleek populair.

Het Drents Museum in Assen trok veertig procent meer bezoekers dan vorig jaar (215.000 tegenover 150.000). Publiekstrekkers waren de tentoonstellingen Maya’s – Heersers van het Regenwoud, Window of my eyes – 75 jaar Harry ‘Cuby’ Muskee en Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870 – 1900. Tachtig procent van de bezoekers kwam van buiten Drenthe.

 

Nikolay Kasaktin, Het verzamelen van steenkool door de armen bij een oude mijnschacht, 1894, Staats Russisch Museum, Sint-Petersburg, te zien in tentoonstelling Peredvizhniki in Drents Museum.
Nikolay Kasaktin, Het verzamelen van steenkool door de armen bij een oude mijnschacht, 1894, Staats Russisch Museum, Sint-Petersburg, te zien in tentoonstelling Peredvizhniki in Drents Museum.

 

Het museum kon nog een paar succesjes vieren. Het Drents Museum haalde de top 5 van meest gastvrije musea van Nederland in een verkiezing van DagjeWeg.nl. En het werd door de ANWB verkozen tot Leukste uitje van Drenthe.

Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie was de succesvolste expositie uit de geschiedenis van Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Niet verwonderlijk daarom dat ook dat museum een record vestigt met 510.000 bezoekers.

Andere musea die beter presteerden dan vorig jaar zijn Museum Boijmans Van Beuningen (280.000 bezoekers), Tropenmuseum (212.000), Bonnefantenmuseum (ruim 130.000), Verzetsmuseum Amsterdam (ruim 100.000) en Foam. Dat museum ontving meer dan 240.000 bezoekers, het hoogste aantal ooit.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Goed jaar voor musea

  1. Ook Museum Gouda heeft een succesvol jaar achter de rug met hogere bezoekersaantallen en een bijzondere tentoonstelling over Erasmus. Zelfs de koning refereerde naar het gedachtengoed van Erasmus in zijn kerstspeech als het gaat over redelijkheid en vreedzaamheid.

Comments are closed.