Geen categorie

De beste exposities van 2016

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Nieuws

De Nederlandse musea presenteerden afgelopen jaar weer vele tentoonstellingen. Wij beoordeelden er 52 en gaven nooit lager dan een 7. Met de kwaliteit zat het dus wel goed. Drie exposities kregen van ons een 10, één meer dan vorig jaar.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Jheronimus Bosch, Hooiwagentriptiek (detail), 1510-16, Museo Nacional del Prado. Foto: Evert-Jan Pol.
Jheronimus Bosch, Hooiwagentriptiek (detail), 1510-16, Museo Nacional del Prado.

 

We begonnen het jaar met een recensie van de tentoonstelling David Bowie is, die ook direct de eerste 10 kreeg. Het Groninger Museum oogstte veel succes met de spectaculaire reizende expositie over de begin dit jaar overleden Britse poplegende.

Het Noordbrabants Museum deed ook goede zaken, en wel met Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. De tentoonstelling over de wereldberoemde Bossche kunstenaar trok niet minder dan 421.700 bezoekers. Ze was daarmee de succesvolste expositie in de geschiedenis van het museum.

Veel minder bekend dan Bosch is Hercules Segers, maar toch werd hij dit jaar geëerd met twee tentoonstellingen. Het Rijksmuseum laat (nog tot en met 8 januari) zien dat de kunstenaar met diens etsen zijn tijd ver vooruit was. En Museum Het Rembrandthuis staat stil bij de invloed die hij had op kunstenaars na hem.

 

Installatie in tentoonstelling David Bowie is.
Installatie in tentoonstelling David Bowie is.

 

2016 kende meer tentoonstellingen over al dan niet bekende Nederlandse kunstenaars. Het Dordrechts Museum zette Godefridus Schalcken, ‘meester van het kaarslicht’, in de schijnwerpers. Gemeentemuseum Den Haag toonde aan dat Karel Appel heus niet maar wat ‘an rotzooide’. En in het Fries Museum wordt duidelijk dat Lawrence Alma-Tadema met zijn schilderijen ons beeld van de klassieke oudheid bepaalde.

We mogen in dit overzichtje de expositie Breitner: Meisje in kimono niet vergeten. Het Rijksmuseum bracht eenmalig alle kimonoschilderijen van George Hendrik Breitner bij elkaar en vertelde ook nog het een en ander over hun ontstaansgeschiedenis.

Hieronder (onder de foto) staat onze top 10 van tentoonstellingen in 2016. We hebben natuurlijk lang niet alles kunnen zien, dus het kan zijn dat we geweldige exposities gemist hebben.

 

Godefridus Schalcken, De Heilige familie met Johannes en Elisabeth (detail), vóór 1700, Statens Museum for Kunst, Kopenhagen.
Godefridus Schalcken, De Heilige familie met Johannes en Elisabeth (detail), vóór 1700, Statens Museum for Kunst, Kopenhagen.

 

Top 10 van 2016

1 –  Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie (Het Noordbrabants Museum, s-Hertogenbosch)

2 – David Bowie is (Groninger Museum)

3 – Craigie Horsfield: How the World Occurs (Centraal Museum, Utrecht)

4 – Breitner: Meisje in kimono (Rijksmuseum, Amsterdam)

5 – Gainsborough in his own words (Rijksmuseum Twenthe, Enschede)

6 – Schalcken – Kunstenaar van het verleiden (Dordrechts Museum)

7 – Nieuwe Wilden (Groninger Museum)

8 – Karel Appel – Een retrospectief (Gemeentemuseum, Den Haag)

9 – Hercules Segers (Rijksmuseum, Amsterdam)

10 – Alma-Tadema, klassieke verleiding (t/m 7 februari 2017 in het Fries Museum, Leeuwarden)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share