Geen categorie

Laatste eer aan Het Laatste Oordeel

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Expositie

Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden verhuist over enige tijd tijdelijk van Museum De Lakenhal in Leiden naar de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. eerstgenoemd museum gaat halverwege dit jaar namelijk dicht vanwege renovatie en uitbreiding. Tot die tijd is het beroemde drieluik het middelpunt van een nieuwe presentatie.

 

-Lucas van Leyden, Laatste Oordeel (1526-27),  collectie Museum De Lakenhal, Leiden.
Lucas van Leyden, Laatste Oordeel (1526-27), collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

 

Het topstuk heeft daarin gezelschap van werken van moderne en hedendaagse Leidse kunstenaars uit de collectie van De Lakenhal. Zo is een “verrassende combinatie ontstaan van het 16de-eeuwse drieluik met schilderijen uit de 20ste en 21ste eeuw”, aldus het museum. Het noemt de expositie een “laatste eerbetoon aan het Laatste Oordeel”.

Lucas van Leydens Het Laatste Oordeel wordt ook wel de Nachtwacht van de 16de eeuw genoemd. Al sinds het ontstaan in 1526-1527 speelt het monumentale drieluik een toonaangevende rol in de Leidse kunstwereld. Maar de roem van het schilderij strekt zich ook uit tot ver over de landsgrenzen. Toen eind 16de eeuw de beeldenstormers Leiden onveilig maakten, nam het stadsbestuur het drieluik in bewaring in het stadhuis. Daarmee legde het de basis voor de Leidse verzamelingen, die in 1874 leidden tot de opening van Museum De Lakenhal. Nog altijd vormt het werk het onbetwiste hoogtepunt van de museale collectie.

 

Maurice Braspenning, Pope (2011), collectie Museum De Lakenhal, Leiden.
Maurice Braspenning, Pope (2011), collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

 

In de loop van bijna 500 jaar inspireerde Het Laatste Oordeel vele kunstenaars, onder wie Jan Wolkers, wiens Grote Gele Doek te zien is in de presentatie. Met dit schilderij, het laatste grote werk dat hij maakte, ging hij in gedachten terug naar het Leiden van zijn jeugd. Het stuk kan gezien worden als zijn ‘laatste oordeel’.

Van Allart Lakke en Maurice Braspenning is kunst te zien dat direct geïnspireerd is op Het Laatste Oordeel. De presentatie wordt gecompleteerd door een werk van Jan Rothuizen.

Museum De Lakenhal sluit de deuren over enkele maanden en is dan pas medio 2018 weer open. In de tussenliggende periode gaan de belangrijkste topstukken uit de collectie op reis naar andere Nederlandse musea.

Leidse meesters rond het Laatste Oordeel, nu in Museum De Lakenhal, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share