Geen categorie

Louvre toont Frans-Nederlandse Rembrandts

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Nieuws

Met een uitzonderlijke tweet in het Nederlands maakte het Louvre bekend dat Rembrandts portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit daar vanaf vandaag tijdelijk hangen. De bijgevoegde foto toont de portretten, met op de voorgrond koning Willem-Alexander en koningin Máxima en president Hollande van Frankrijk.

De staatshoofden onthulden de portretten die Frankrijk en Nederland samen aankochten voor respectievelijk het Louvre en het Rijksmuseum. Op diens site noemt het Louvre de aankoop een bekroning van 140 jaar Frans-Nederlandse geschiedenis.

De Rembrandts blijven drie maanden in het Louvre en reizen vervolgens naar het Rijksmuseum. Daar zijn ze eveneens drie maanden te zien. Daarna zal het Nederlandse museum de schilderijen restaureren.

Volgens afspraak mogen beide musea na restauratie steeds zo’n vijf of acht jaar over de portretten beschikken. Ze zullen elke keer samen te zien zijn. Volgens diezelfde overeenkomst mogen de schilderij niet aan andere musea worden uitgeleend.

 

Rembrandt van Rijn (1606-1669), portretten van Maerten Soolmans (links) en Oopjen Coppit.
Rembrandt van Rijn (1606-1669), portretten van Maerten Soolmans (links) en Oopjen Coppit.

 

Rembrandt van Rijn (1606-1669) schilderde de twee portretten van Maerten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit in 1634, op 28-jarige leeftijd. Ze zijn bijzonder omdat de kunstenaar het echtpaar ten voeten uit afbeeldde. Dit was in Nederland bij portretten niet gebruikelijk.

De Franse baron Gustave Rothschild kocht de schilderijen in 1877 uit de collectie van jonkheer Willem van Loon. De Nederlandse overheid heeft nog geprobeerd de werken toen al aan te kopen, maar de vraagprijs bleek te hoog. Bijna 140 jaar later slaagde ze daar alsnog in, maar dan wel samen met Frankrijk. Beide landen betaalden de familie Rothschild 80 miljoen euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share