Geen categorie

Alzheimer-programma Stedelijk en Van Abbemuseum gaat landelijk

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Het Alzheimer-programma van het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum krijgt landelijke navolging. Dat maken beide musea vandaag bekend op het Museumcongres in Den Bosch. Ze roepen collegamusea op om zich in te schrijven.

Onvergetelijk Van Abbe, foto Freekje Groenemans voor zorgorganisatie Archipel.

Het Alzheimer-programma, dat in Amsterdam Onvergetelijk Stedelijk en in Eindhoven Onvergetelijk Van Abbe heet, bestaat uit interactieve rondleidingen en workshops en is afgelopen voorjaar opgezet naar voorbeeld van het Museum of Modern Art in New York.

Het geeft mensen met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie de mogelijkheid zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Dankzij de steun van het Gieskes-Strijbis Fonds kunnen het Stedelijk en het Van Abbemuseum nu een driejarig implementatie- en trainingsprogramma ontwikkelen waarmee tien musea in Nederland en België een soortgelijk programma kunnen opzetten. Tevens maakt het fonds wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar het verloop en de uitkomst van de rondleidingen en workshops.

De geselecteerde musea krijgen enkele maanden een speciale projectmedewerker in huis die het programma opzet. Via een website worden de ervaringen van alle deelnemende musea gedeeld. Na afloop van de drie jaar verschijnt een publicatie met bespiegelingen en resultaten. De resultaten van het onderzoek kunnen musea helpen programma’s te ontwikkelen voor bezoekers met speciale behoeftes. Tevens kan het de medische wereld inzicht geven in de activerende waarde die kunst en cultuur kan hebben. Het VU Medisch Centrum is onderzoekspartner van het Alzheimer-programma.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share