Geen categorie

Indrukwekkende Bijbelfragmenten

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Recensie

Hoewel het relatief klein is, slaagt het Drents Museum er telkens weer in succesvolle tentoonstellingen naar Assen te halen. In 2008 toonde het een deel van het terracottaleger van Xi’an, volgend jaar komen er mummies naar de Drentse hoofdstad en momenteel trekken de befaamde dode Zeerollen veel bezoekers.

Psalmen, gevonden in grot 11.

De vondst van de Dode Zeerollen wordt als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw beschouwd. De teksten, geschreven tussen de tweede eeuw voor-  tot de eerste eeuw na Christus, zijn tussen 1947 en 1956 gevonden in elf grotten in de omgeving van Qumran, aan de noordwestkust van de Dode Zee.

Het Drents Museum toont rollen uit de grotten 4 en 11. Grot 11 wordt ook wel de ‘Dutch cave’ genoemd, omdat de meeste rollen uit die grot onderzocht en vertaald zijn door het Qumran Instituut in Groningen. De teksten op deze rollen zijn van grote waarde voor onze informatie over de geschiedenis en cultuur uit de tijd van Jezus.

Aardewerken bord, kom, drinkbeker, vaas, kan, kannetje, kookpot en voorraadkruik. Qumran, eerste eeuw v. Chr. - 68 n. Chr.

De expositie gaat daarom ook meer over de periode waaruit de rollen stammen dan over de rollen zelf. Ruim 400 objecten – zoals schalen, kruiken, beenderkisten, tafels en wapentuig – schetsen een beeld van het oude Judea, Masada, En Gedi, Gamla en Jeruzalem. Hoe leefden de mensen in de Grieks-Romeinse tijd? Het wordt duidelijk in het Drents Museum. Tegelijkertijd worden de rollen daarmee in een historische context geplaatst, waardoor ze nog meer gaan leven.

Kralen van glas, barnsteen en halfedelstenen. En Gedi, tweede - eerste eeuw v. Chr.

Vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal toont het museum de zestien rollen in twee delen. Morgen, 8 oktober, wordt de eerste serie van acht vervangen door een tweede. De rollen bevinden zich in een aparte ruimte die voor slechts enkele bezoekers tegelijk toegankelijk is. En zo kan het gebeuren dat er niet alleen buiten een rij staat voor de ingang van het museum, maar ook binnen voor de speciale rollenkamer.

De eeuwenoude teksten zijn het overigens waard om even voor te wachten. Zeker voor wie is opgegroeid met de Bijbel is het indrukwekkend om met eigen ogen een origineel fragment uit dit wereldberoemde boek te zien. Met de Dode Zeerollen presenteert het Drents Museum andermaal een tentoonstelling die tot de verbeelding spreekt.

De Dode Zeerollen, t/m 5 januari 2014
 in het Drents Museum, Assen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share