Geen categorie

Nova Zembla in het Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nova Zembla, de eerste Nederlandse 3D-film draait vanaf vandaag in het hele land in de bioscopen. Naar aanleiding van die film toont het Rijksmuseum ongeveer 75 originele objecten die in 1597 op Nova Zembla werden achtergelaten, nadat Willem Barentsz daar met zijn bemanning noodgedwongen had overwinterd.

Gerrit de Veer, het interieur van het Behouden Huys.

De voorwerpen lagen bijna drie eeuwen lang (van 1597 tot 1872) op het eiland en bleven dankzij het poolklimaat opmerkelijk goed bewaard. Op de expositie zijn onder meer een hellebaard te zien, waarmee hongerige ijsberen werden bevochten, het gereedschap waarmee de bemanning het beroemde Behouden Huys bouwde, een luizenkammetje en een klok.

“Ik denk dat het voor zowel volwassenen als kinderen enorm spannend is om de échte wapens van deze helden te zien”, aldus Jan de Hond, conservator Geschiedenis. “Het is een periode uit onze geschiedenis die spreekt tot de verbeelding en die door de film Nova Zembla weer tot leven komt.” Ook worden er prenten getoond uit het reisverslag van scheepstimmerman Gerrit de Veer, een van de overlevenden van de tocht.

Behalve deze historische objecten en tekeningen zijn er ook nieuwe werken van de Britse kunstenares Siân Bowen (1959) te zien. Zij liet zich inspireren door de barre tocht van Barentsz en zijn bemanning.

Nova Zembla in het Rijksmuseum, t/m 27 februari 2012 in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share