Geen categorie

Oranje Boven

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Al sinds eeuwen gaan belangrijke momenten in het leven van leden van het Huis Oranje-Nassau gepaard met de uitgifte van diverse souvenirs. Paleis Het Loo presenteert in zijn nieuwste tentoonstelling een omvangrijke keuze uit een bonte verzameling Oranje-souvenirs.

Souvenirs met portret Wilhelmina, ca. 1898. Foto: Paleis Het Loo.

Doorgaans ging het bij die souvenirs om niet al te kostbare producten die op grote schaal konden worden gemaakt, zoals tabakspijpen of borden van aardewerk, beschilderd met oranjeappeltjes, een portret en een jaartal. Nadat in de negentiende eeuw de industriële massaproductie was opgekomen, konden de Oranje-souvenirs elke gewenste vorm aannemen. Van bekers, glazen, parfumflesjes en horloges tot zakdoeken, sigarenbandjes, bierviltjes en T-shirts.

Hoogtepunt was de periode waarin koningin Emma regentes was (1890 tot 1898) en de daaropvolgende inhuldiging van de jonge koningin Wilhelmina in 1898. Ook de geboorte van prinses Juliana in 1909 en de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 waren aanleiding voor productie van de meest uiteenlopende souvenirs, die hun weg vonden naar de schoorsteenmantel van Oranjeminnend Nederland.

De tentoonstelling is samengesteld mede dankzij een omvangrijk bruikleen van het Oranje Museum in ’s Gravendeel. Ook heeft Paleis Het Loo een aantal Oranje-verzamelaars uitgenodigd een deel van hun verzameling te tonen. Als eerste (8 tot en met 23 oktober) valt de eer te beurt aan royaltyjournalist Marc van der Linden.

Oranje Boven!, 8 oktober t/m 8 januari 2012 in Paleis Het Loo, Apeldoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share