Geen categorie

Rijksmuseum opnieuw best bezochte museum

0 0
Read Time:2 Minute, 59 Second

Het Rijksmuseum was ook in 2019 het best bezochte museum van Nederland. Het trok niet minder dan 2,7 miljoen bezoekers; 400.000 meer dan het jaar daarvoor. Ruim 1 miljoen van hen kwam uit eigen land.

Rijksmuseum met op de voorgrond een ijsbaan. Foto: Evert-Jan Pol.

Ook veel andere musea wisten meer mensen aan zich te binden dan in het voorgaande jaar. Zo reisden ruim 560.000 bezoekers af naar het Nederlands Openluchtmuseum. Alleen in 1978 lokte het museum meer mensen: 581.000. De introductie van het themajaar Gruwelijk Lekker leidde tot hoge bezoekcijfers en een gemengder publiek. Uit recent onderzoek blijkt dat voor bezoekers inhoud in combinatie met plezier een belangrijke factor is om het museum te bezoeken.

Het Mauritshuis in Den Haag kreeg 512.000 bezoekers over de vloer; een stijging van zestien procent ten opzichte van 2018. Bovendien was dit is het hoogste bezoekersaantal sinds de heropening van het museum in 2014.

Het Literatuurmuseum en het bijbehorende Kinderboekenmuseum trokken voor het vijfde jaar op rij een recordaantal bezoekers. In 2019 bezochten in totaal ruim 123.000 mensen de musea. De musea hebben samen in de afgelopen vijf jaar hun bezoekersaantallen weten te verdubbelen. “Dit is misschien wel het mooiste verjaardagscadeau voor het Kinderboekenmuseum, dat zijn 25ste verjaardag viert”, aldus directeur Aad Meinderts.

Onlangs opende in het Kinderboekenmuseum De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt, een permanente, interactieve tentoonstelling. Daarmee gaf het het startsein voor de viering van 25 jaar Kinderboekenmuseum. Heel 2020 zal in het teken staan van dit jubileum, met als hoogtepunt een speciale editie van de Kinderboekenparade. Die zal plaatsvinden op 21 mei, Schmidts 25ste sterfdag.

Verzetsmuseum Amsterdam ontving ook meer bezoekers dan ooit: ruim 113.000 bezoekers. Het museum had drie wisseltentoonstellingen waar veel bezoekers op afkwamen. Sinds oktober is vooral Mode op de bon, over het veranderende modebeeld tijdens de bezetting, een grote publiekstrekker. Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 1 juni. Van februari tot juni was Nach Holland te zien, met foto’s die Duitse soldaten maakten tijdens de inval in Nederland in mei 1940. In de zomermaanden volgde de tentoonstelling De wondere wereld van El Pintor, over de kinderboeken die Galinka Ehrenfest en Jaap Kloots tijdens de oorlogsjaren maakten. Daarmee richtte het museum zich voor het eerst op kinderen van 4 tot 10 jaar.

Zaal tijdens expositie Manzoni in Holland in Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Evert-Jan Pol.

Stedelijk Museum Schiedam werd nog nooit zo goed bezocht als in 2019. Het ontving 70.000 mensen. Dat is 31 procent meer dan in het jaar ervoor. Vergeleken met de bezoekcijfers in 2017 gaat het zelfs om een stijging van 50 procent.

De toename is vooral te danken aan de tentoonstelling Meesterlijke vrouwen. In het laatste weekend kwamen daar meer dan duizend bezoekers op af. Ook de tentoonstelling over Corneille, een van de oprichters van Cobra, bracht veel mensen op de been.

Stedelijk Museum Alkmaar sloot het jaar af met 64.000 bezoekers. Dat betekende een groei van bijna 20 procent. Volgens het museum komt dat door een sterk tentoonstellingsaanbod. Zo presenteerde het de allereerste overzichtstentoonstelling van kunstenaar Piet van Wijngaerdt, de grondlegger van de Bergense School. Een ander hoogtepunt was de expositie Voor jullie voeten waarmee kunstenaar herman de vries terugkeerde naar zijn Noord-Hollandse geboortegrond. De huidige tentoonstelling over de schilders-dynastie Toorop kon ook op veel belangstelling rekenen. Ze zorgde in oktober voor een maandrecord met meer dan 11.000 bezoekers.

(EJP)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share