Geen categorie

Braziliaanse kunstenaars protesteren tijdens opening expositie Amersfoort

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws

Enkele Braziliaanse kunstenaars hebben afgelopen zaterdag tijdens de opening van de tentoonstelling Soft Power. Arte Brasil in Kunsthal Kade in Amersfoort geprotesteerd tegen de huidige politieke situatie in hun vaderland. Dit deden ze met leuzen als greve geral (algemene/ totale staking), fora todos (iedereen eruit (‘uit de regering’)), ocupa tudo (bezet alles) en eleições gerais (algemene verkiezingen).

 

De protesterende Braziliaanse kunstenaars tijdens de opening van Soft Power. Arte Brasil. Foto: Mike Bink.
De protesterende Braziliaanse kunstenaars tijdens de opening van Soft Power. Arte Brasil. Foto: Mike Bink.

 

Het protest was passend, want de expositie toont werk van 38 Braziliaanse hedendaagse kunstenaars en kunstenaarsgroepen over actuele thema’s in het land. En actueler dan de politieke crisis kan bijna niet.

Aanleiding voor het overzicht zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, het tweede grote sportevenement dat Brazilië in korte tijd organiseert, na het WK voetbal in 2014. De Spelen komen op een moment dat Brazilië in zwaar weer zit. De economie is verzwakt, er is schrijnende armoede en corruptie tiert welig. Deze en andere onderwerpen komen aan bod in het werk van de vertegenwoordigde kunstenaars.

Soft Power. Arte Brasil, t/m 28 augustus in Kunsthal Kade, Amersfoort

Maria Nepomuceno, 'oferenda aos deuses das cores', 2015, aardewerk, stro, kralen, klei, porselein, textiel, shell, acrylverf, glasvezel en hars., 350 x 300 x 120 cm. Courtesy: de kunstenaar.
Maria Nepomuceno, ‘oferenda aos deuses das cores’, 2015, aardewerk, stro, kralen, klei, porselein, textiel, shell, acrylverf, glasvezel en hars., 350 x 300 x 120 cm. Courtesy: de kunstenaar.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share