Geen categorie

Gamen in het museum

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws / Expositie

Rijksmuseum Twenthe verandert in het weekend van 24 en 25 januari van een kunsttempel in een gameparadijs. Het is beide dagen het toneel voor The Overkill Festival, een 30 uur durend evenement met veel aandacht voor (video)games en films. Het museum is dan voor het eerst de hele nacht open.

Volgens de organisatie is The Overkill Festival een “gek en uniek cultureel evenement”. Verschillende internationale en nationale kunstenaars, mediafilosofen, gameontwerpers en filmmakers maken er hun opwachting. Op het festival kunnen gamers, filmliefhebbers en kunstenaars elkaar ontmoeten, met elkaar gamen en nadenken over de mogelijkheden en gevolgen van deze media.

Het festival vindt dit jaar plaats in Rijksmuseum Twenthe vanwege de opening van de tentoonstelling Sublime Landscapes in Gaming. Daarin is te zien hoe het sublieme landschap opnieuw opduikt in computerspellen en binnen deze discipline een geheel eigen ontwikkeling doormaakt. De zuigende werking van het overweldigende landschap blijkt bij uitstek geschikt om de gamer uit de werkelijkheid te trekken en volledig mee te voeren in een nieuwe wereld.

Het sublieme landschap in de schilderkunst ontstond ruim twee eeuwen geleden. Kunstenaars schilderden voorstellingen van oneindige uitzichten over bergtoppen, wilde zeeën en donkere wouden waarbij de kijker wordt overweldigd door gevoelens van gevaar, schoonheid en nietigheid. De traditie van het sublieme bleef lange tijd voelbaar in de kunst. Tot halverwege twintigste eeuw wenden veel kunstenaars zich af van deze romantische sentimenten. Maar het sublieme maakt dus een comeback in de game.

The Overkill Festival, 24 januari 11 uur tot 25 januari 17 uur (non-stop) in Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Sublime Landscapes in Gaming, 24 januari t/m 16 augustus in Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share