Geen categorie

Museum MORE koopt werk Charley Toorop

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Nieuws

Het nog te openen Museum MORE heeft deze week het schilderij Portret van Annetje Fernhout uit 1925 aangekocht. Charley Toorop schilderde haar dochter Annetje toen het meisje ongeveer negen jaar oud was.

Annetje Fernhout, geboren in 1916, was de jongste van Charley Toorops drie kinderen. De band tussen de uiterst gedreven kunstenares en haar dochter was stroef, naar het schijnt. Toorop leefde voor haar kunst en liet Annetje opvoeden door haar grootouders, de beroemde schilder Jan Toorop en diens echtgenote. Annetjes twee broers, Edgar en John Fernhout, werden net als hun moeder kunstenaar, maar Annetje koos voor een loopbaan als medisch analiste in een laboratorium. Ze stierf het jaar na haar moeders dood, in 1956. Ze werd slechts veertig jaar.

Charley Toorop, Portret van Annetje Fernhout, 1925 c/o Pictoright 2014.

Volgens het museum is het portret misschien wel een van Charley Toorops meest ‘zachte’ werken. Ondanks de krachtige en scherpe gelaatstrekken. ”Dit is een van de mooiste kinderportretten die Toorop ooit maakte, en dat terwijl zij een gecompliceerde verhouding had met de persoon die zij afbeeldde”, aldus artistiek directeur Ype Koopmans. “Het schilderij sluit prachtig aan op de werken van Toorop die al in de collectie aanwezig zijn.” Eerder dit jaar kocht het museum ook Toorops schilderij Boerenpaar (Westkapelle) uit 1927.

De collectie van MORE breidt zich nog altijd uit, ook met hedendaagse kunst. Zo kocht het museum recentelijk twee werken van Arnout Killian. Oprichter Hans Melchers was nauw betrokken bij deze aankopen. Museum MORE opent eind mei 2015 zijn deuren in Gorssel. Het is dan het grootste museum voor Nederlands modern realisme.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share