Geen categorie

Bonnefanten eert vergeten meester

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Het Bonnefantenmuseum komt in maart met de allereerste overzichtstentoonstelling van Henri de Fromantiou, een in Maastricht geboren oude meester. Het eveneens Maastrichtse museum toont dan een grote selectie schilderijen van deze zeventiende-eeuwse stillevenschilder. Ze komen speciaal voor de expositie uit alle windstreken naar Limburg.

Henri de Fromantiou (1633/34-1694/1700) was in de tweede helft van de zeventiende eeuw actief als stillevenschilder. Op jonge leeftijd vertrok hij uit Maastricht naar Den Haag en vervolgens naar Amsterdam in de hoop er zijn weg naar succes te vinden. Zijn zoektocht en inzet werden uiteindelijk beloond: hij werd in 1670 aangesteld als hofschilder van Friedrich Wilhelm I, de keurvorst van Brandenburg. De Fromantiou was echter meer dan alleen schilder. Hij was een ambitieus, reislustig en veelzijdig persoon die ook als bemiddelaar tussen de vorst en de kunsthandel werkte. Hij bouwde als agent van Friedrich Wilhelm een internationale carrière op en begaf zich in de hoogste maatschappelijke kringen.

© Henri de Fromantiou, Bloemstilleven, 1665, privécollectie Duitsland.

De tentoonstelling legt de nadruk op Henri de Fromantiou’s oeuvre en zijn hoogtijdagen als hofschilder in Potsdam. Hij vervaardigde vele stillevens voor de paleizen van Frederik Willem I. De Fromantiou schiep vorstelijke werelden, en deed dit in prestigieuze jachtstillevens en stillevens met luxe producten als bloemen en fruit. Over de jaren raakte zijn naam in de vergetelheid en werden zijn schilderijen ten onrechte toegeschreven aan grote meesters als Willem van Aelst, Jan Davidsz de Heem en Jan van Huysum. Met de tentoonstelling wil het museum de reputatie van de kunstenaar herstellen en een grote kunsthistorische lacune vullen.

Henri de Fromantiou – Vorstelijke Illusies, 6 maart t/m 28 juni in het Bonnefantenmuseum, Maastricht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share