Geen categorie

Kunstenaar schenkt aan Drents Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Nieuws / Expositie

Kunstenaar Jan Kuiper (1928) heeft het Drents Museum 38 werken geschonken. Ze zijn sinds gisteren te zien in de kabinetten van de afdeling Hedendaags Realisme.

Jan Kuiper bij zijn schilderij K3, 2000, acryl op doek.

 

Kuiper wordt vaak gerekend tot de Nieuwe Haagse School, een beweging uit de jaren ‘50 die figuratieve schilderkunst als uitgangspunt had en zich afzette tegen Cobra. Schilders als Paul Citroen, Kees Andrea en Piet Ouburg behoorden ook tot deze stijl. Kuipers werk wordt ook wel als ‘Vertekend Realisme’ beschreven. De schilder lijkt zichzelf echter tot geen enkele school te rekenen. “Ik ging mijn eigen gang”, zei hij in 2008.

Kuiper schildert op humorvolle wijze een haast surrealistische wereld. Menselijke angst, dood en agressie zijn thema’s die herhaaldelijk opdoemen in zijn oeuvre, maar altijd met een relativerende humoristische toets.

De in Heemstede geboren schilder schonk aan het Drentse museum omdat hij in zijn jeugd in Assen woonde, waar hij zijn eerste schilderkist kreeg. Daar schilderde hij onder meer het Drentse landschap. De schenking omvat naast acrylschilderijen ook een aantal (pen)tekeningen.

Jan Kuiper – Schilderijen en werken op papier, t/m 15 januari in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share