Geen categorie

Minikunst in minizalen

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws / Expositie

Met honderd miniatuurmuseumzalen trapt Kunsthal Rotterdam het nieuwe seizoen groots af. In de zalen is kunst te zien van Belgische kunstenaars en artistieke bewegingen uit deze en de vorige eeuw.

Peter de Cupere, Miniature Olfactory Lab, 2011, 1000 x 650 x 600 mm.

 

Museum op schaal 1/7 is een initiatief van de Belgische galeriehouder Ronny Van de Velde. Hij nodigde meer dan honderd Belgische kunstenaars uit om in miniatuurzalen van 1 bij 0,65 bij 0,60 meter hun werk te tonen op een schaal van 1 op 7. Kunstenaars als Koen Vanmechelen, Luc Tuymans, Ann Veronica Janssens, Jan de Cock en Panamarenko richtten ieder hun eigen zaal in.

De tentoonstelling bood een interessant speelveld voor de kunstenaars. De ruimte voor kunst wordt letterlijk en figuurlijk opgerekt. Zo Jan Fabre had bijvoorbeeld niet genoeg aan de ruimte en liet daarom een been van hersenen dwars door het dak en de wanden van zijn museumzaal komen. En in het geurlaboratorium van Peter de Cupere ruikt het echt naar oliën.

Koen Vanmechelen, In-Vetro-C.C.P., 2011, 1000x 650 x 600 mm.

 

De expositie is een verwijzing naar Marcel Duchamps werk Boît-en-valise uit 1936 (een draagbaar museum met verkleinde reproducties van zijn werk). De gecomprimeerde tentoonstelling is een verzameling van honderd verschillende ‘wonderkamers’, die op ware grootte vele virtuele vierkante meters meer beslaat dan de Kunsthal daadwerkelijk heeft. De kleine werken moeten de bezoeker aan het denken zetten over onder meer de rol van schaal en formaat in kunst.

Museum op schaal 1/7, 13 september t/m 7 december in Kunsthal Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share