Geen categorie

Betoverende ijskoude sprookjeswereld

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Recensie

Voor de meeste exposities geldt geen kledingadvies. Al is het natuurlijk niet de bedoeling om dan maar naakt te komen, zoals een bezoeker aan een Oostenrijks museum onlangs deed. Voor een bezoek aan het IJsbeeldenfestival in Zwolle is een adamskostuum ook niet echt aan te raden. Het advies is: kleed je warm, zeer warm.

Sneeuwwitje en haar dwergen.

Voor de ingang van de tent bereidt een gezin zich gedegen voor op de expositie: moeder en dochters trekken handschoenen aan, zetten een muts op en binden hun sjaal extra stevig om. Vervolgens betreden ze een ijskoude sprookjeswereld. De heks die Doornroosje betoverde lijkt hen de weg te wijzen door de poort, waarachter de prinses zelf op een troon slaapt.

De sprookjes van de gebroeders Grimm vormen het thema van de tweede editie van het IJsbeeldenfestival. Het is namelijk tweehonderd jaar geleden dat Jacob (1785-1853) en Wilhelm (1786-1859) hun eerste sprookjesboek uitbrachten. Ze bedachten de verhalen niet zelf, maar verzamelden en bundelden ze. De Grimms brachten de wereld verhalen als Roodkapje, Repelsteeltje en de Rattenvanger van Hamelen.

De gebroeders Grimm.

Veertig ijskunstenaars vertrouwden scènes uit deze en andere sprookjes aan het ijs toe. In totaal beeldden ze 21 bekende en minder bekende verhalen uit. Daarvoor gebruikten ze 250.000 kilo ijs en evenveel kilo sneeuw. Opdat alle sculpturen in goede conditie blijven, komt de temperatuur in de tent nooit boven de min 8 graden uit.

Assepoetsers ijskoets.

“Ik kijk thuis in het boekje wel wat ik allemaal gezien heb”, zegt een bezoeker, gegrepen door de vrieskou. Hij maakt vlug een foto en loopt dan weer snel door. Anderen staan langer stil bij de verschillende scènes. Een enkeling neemt plaats in de ijskoets van Assepoester of glijdt van de ijsglijbaan.

De heks uit Hans en Grietje.

De beelden en zeker ook het vakmanschap van de kunstenaars oogsten grote bewondering. In ijzige kou wisten ze de scènes herkenbaar vorm te geven. Waarbij ze ook oog hadden voor kleine details. De heks uit Hans en Grietje draagt bijvoorbeeld een gemberkoekman bij zich. En de magische spiegel van Sneeuwwitjes boze stiefmoeder toont een gezicht. Op een tafeltje ernaast ligt een appel.

De kunstenaars creëerden een prachtig visueel schouwspel dat zelfs de grootste koukleum weet te betoveren. En wees gerust: in het horecadeel staat de warme chocolademelk klaar, of desgewenst glühwein.

IJsbeeldenfestival Zwolle, t/m 27 januari 2013 in de grote tent op het Rodetorenplein, Zwolle

Waardering: @@@@@@@@@@

De Digitale Kunstkrant mag toegangskaarten weggeven voor het IJsbeeldenfestival. Klik hier voor de prijsvraag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share