Geen categorie

Turcksche boucken

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Onder de titel Turcksche boucken toont Museum Meermanno een collectie antieke oosterse handschriften. Ze werden ooit verzameld door Levinus Warner (ca. 1618-1665), ambassadeur voor de Nederlandse Republiek in Istanboel. De boeken worden zelden tentoongesteld.

Vijftiende-eeuws Arabisch handschrift uit Egypte of Syrië met marmerpapier op de schutbladen. (UB Leiden, Or. 426)

De tentoonstelling volgt de carrière van Warner vanuit het perspectief van de boekenverzamelaar, van zijn studententijd in Leiden tot aan zijn vroege overlijden in Istanboel in 1665. Deze diplomaat kreeg in 1655 de opdracht om de Nederlandse belangen te vertegenwoordigen aan het hof van de sultan van het Osmaanse rijk. Hij was zeer geïnteresseerd in de talen en culturen van het Midden-Oosten en bracht een enorme collectie handschriften bijeen. Na zijn dood kwamen ze per legaat in bezit van de universiteit van Leiden, waar hij oosterse talen had gestudeerd.

De expositie laat aan de hand van originele documenten en ‘oosterse’ illustraties van graveurs als Jan Luyken zien hoe Warner als diplomaat leefde en hoe westerlingen in die tijd tegen Istanboel aankeken. Hierdoor krijgt de bezoeker een indruk van het intellectuele en diplomatieke klimaat in Istanboel in de zeventiende eeuw. Ook wordt duidelijk hoe de betrekkingen tussen Nederland en Turkije gestalte kregen. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Museum Meermanno en Universiteit Leiden en vindt plaats in het kader van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Turcksche boucken. De oosterse verzameling van Levinus Warner, Nederlands diplomaat in zeventiende-eeuws Istanbul, t/m 3 maart 2013 in Museum Meermanno, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share