Geen categorie

Nederlandse Nobelprijswinnaars in Museum Boerhaave

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Medaille van de Nobelprijs.

Kort nadat bekend werd dat het kabinet geld voor wetenschap anders wil besteden, komt Museum Boerhaave met een expositie over de Nederlandse Nobelprijswinnaars. Alle negentien laureaten komen aan bod.

De Nobelprijzen bestaan sinds 1901. Alfred Nobel, de Zweedse chemicus en industrieel die met de productie van dynamiet fortuin maakte, beschikte in zijn testament dat er jaarlijks vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt: voor de natuurkunde, scheikunde, fysiologie of geneeskunde, literatuur en vrede. In 1968 kwam daar nog economie bij. Winnaars moesten de mensheid “de grootste weldaad” hebben bewezen.

Direct in het eerste jaar viel Nederland al in de prijzen: Jacobus van ’t Hoff won de Nobelprijs voor Scheikunde. Het jaar daarop was het opnieuw raak toen Hendrik Lorentz en Pieter Zeeman de Nobelprijs voor de Natuurkunde in de wacht sleepten. Later volgden onder anderen de broers Jan (Economie, 1969) en Niko (Fysiologie of Geneeskunde, 1973) Tinbergen en Andre Geim (Natuurkunde, 2010).

De tentoonstelling is ingericht als eregalerij. De winnaars worden geëerd aan de hand van foto’s, filmpjes, instrumenten, aantekenboekjes, brieven en publicaties. Ook geeft het museum een speciale krant uit.

Nobelprijs NL, tot zeker begin 2012 in Museum Boerhaave, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share