Geen categorie

Identiteit jongen op schilderij Ferdinand Bol bekend

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

De achtjarige jongen op een beroemd schilderij van Ferdinand Bol is toch niet zijn zoon. Dat blijkt uit de eerste aflevering van het nieuwe tv-programma Kunstraadsels. MAX zond die gisteren uit op NPO 2.

Still uit aflevering 1 van Kunstraadsels.

Portret van een jongen uit 1652 werd in juli 2015 bij Sotheby’s Londen geveild voor omgerekend 6,8 miljoen euro. Het stuk kwam enkele maanden later in het nieuws toen bleek dat de Britse overheid een tijdelijk exportverbod instelde. Het Ministerie van Cultuur noemde het werk “een van de bijzonderste kinderportretten uit de Nederlandse Gouden Eeuw”. Inmiddels hangt het in de National Gallery in Londen, als bruikleen van de particuliere eigenaar in Hong Kong.

Ferdinand Bol, Portret van een jongen, 1652. Foto: Sotheby’s.

Tot voor kort stond de jongen te boek als een zoon van de schilder, al was daar ernstige twijfel over. Een team van kunsthistorici, onder leiding van professor Frans Grijzenhout wilde in het nieuwe programma Kunstraadsels voor eens en voor altijd duidelijkheid scheppen.

Al vroeg in de aflevering kon de theorie dat het Bols zoon betrof van tafel. De schilder was in 1644, het vermoedelijke geboortejaar van het model, nog niet getrouwd. In de zeventiende eeuw zou hij dan normaalgesproken nog geen kinderen hebben.

Het grote glas wijn dat de jongen vasthield, deed bij de onderzoekers het vermoeden rijzen dat hij wellicht de zoon van een wijnhandelaar was. Waarom zou een schilder een kind anders met wijn afbeelden?

Uiteindelijk kwam het team uit bij Frederick Sluysken, een achterneefje van Bols aanstaande echtgenote Elisabeth Dell. Hij was acht jaar in 1652 en zijn vader handelde in wijn. Onderzoek in een archief leverde het laatste stukje bewijs op: de familie Sluysken beschikte inderdaad over een portret van de jonge Frederick, geschilderd door Ferdinand Bol.

Kunstraadsels, elke donderdag bij MAX, 20.25 uur op NPO 2

(EJP)

Zie ook: Schilderij Ferdinand Bol mag Engeland niet uit

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share