Geen categorie

Restauratie drieluik Lakenhal van start dankzij crowdfunding

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Nieuws

Museum De Lakenhal kan starten met de restauratie van De Kruisiging van Christus, een zestiende-eeuws altaarstuk van Cornelis Engebrechtsz. De vriendenvereniging is er via crowdfunding in geslaagd 60.000 euro, de helft van het benodigde bedrag, bijeen te brengen. Het museum neemt de andere helft voor zijn rekening.

Cornelis Engebrechtsz, De Kruisiging van Christus, ca. 1517, collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

Het bijna vijfhonderd jaar oude drieluik heeft een bewogen leven achter de rug. Het overleefde als een wonder de Beeldenstorm van 1566 en werd na Leidens Ontzet in 1574 door het stadsbestuur in veiligheid gebracht op het stadhuis. Eeuwenlang hing het daar samen met het beroemde drieluik met het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, de bekendste leerling van Engebrechtsz. Sinds de oprichting van Museum De Lakenhal in 1874 behoren deze twee altaarstukken tot de hoogtepunten van de collectie.

Het drieluik heeft sterk geleden onder de verhuizingen, maar ook onder overschilderingen en wisselend reparaties en restauraties die gedurende vijf eeuwen zijn uitgevoerd. Grondige restauratie is volgens het museum daarom hard nodig.

Op het linkerzijluik van De Kruisiging van Christus wordt het verhaal weergegeven van Abraham die zijn zoon Izaak offert, als symbolische verwijzing naar het centrale tafereel met de offerdood van Christus. Het rechterluik laat zien hoe Mozes in de woestijn de paal met de koperen slang opricht, verwijzend de oprichting van het kruis middenin. In het onderstuk, de predella, ligt het ontzielde lichaam van Adam. Uit zijn lichaam groeit het hout waarvan volgens de legende het kruis van Christus zou zijn gemaakt. Engebrechtsz maakte het drieluik voor de kerk van het rijke klooster Mariënpoel, dat net buiten de stadsmuren van Leiden lag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share