Geen categorie

Gestolen De Kooning na 33 jaar weer terug in museum

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Een uit het University of Arizona Museum of Art gestolen schilderij van Willem De Kooning hangt na 33 jaar weer op zijn plek. Een zakenman die het onlangs kocht, gaf het terug aan het museum.

Het schilderij Woman-Ochre verdween op klaarlichte dag op 29 november 1985, de dag na Thanksgiving. Een vrouw leidde een bewaker af terwijl een man het doek uit de lijst haalde en meenam. De roof duurde niet langer dan een kwartier.

David Van Auker, eigenaar van een meubel- en antiekzaak in Silver City kocht het recent ter goeder trouw en hing het in zijn zaak. Verschillende bezoekers lieten hem weten dat het hier weleens om een echte Willem De Kooning zou kunnen gaan. Van Auker ging vervolgens op onderzoek uit en stuitte op een artikel over de schilderijenroof in 1985.

Medewerkers van het University of Arizona Museum of Art onderzoek het teruggevonden schilderij. Foto: University of Arizona Museum of Art.

Toen bleek dat zijn nieuwe aanwinst ooit was gestolen uit het museum in Arizona, nam hij contact op met de instelling. Enkele medewerkers reisden daarop af naar Silver City om het doek op te halen.

Woman-Ochre is een werk uit de Women-serie van de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Willem De Kooning (1904-1997). Sterk beïnvloed door Picasso beeldde hij in die reeks vrouwen af. Een ander deel, Woman 3, wisselde in 2006 op een veiling voor 137,5 miljoen dollar van eigenaar.

Van Auker had het schilderij gekocht uit de inboedel van Rita Alter, die vorig jaar overleed op 81-jarige leeftijd. Haar man Jerry was enkele jaren eerder al overleden. Achteraf bleken zij wel heel erg te lijken op de compositietekeningen die destijds waren gemaakt van de dieven. Het schilderij had al die jaren in hun slaapkamer gehangen.

Willem De Kooning werd in 1904 geboren in Rotterdam en emigreerde in 1926 naar de Verenigde Staten, waar hij furore maakte als schilder. In 1962 kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share