Geen categorie

Site Deens museum nu ook deels in het Nederlands

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Ribe Kunstmuseum heeft sinds gisteren ook Nederlandstalige tekst op zijn website. Daarmee is het, voor zover bekend, het enige Deense museum dat Nederlandstalige bezoekers in hun eigen taal bedient.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Ribe Kunstmuseum.

Het museum laat desgevraagd weten veel Nederlandse bezoekers te ontvangen. Het museum staat in Ribe, dat het oudste stadje van Denemarken is en daarmee een toeristische trekpleister. Dat dus ook menig Nederlands toerist lokt.

Op de site is nu in acht talen algemene informatie te lezen over het museum en diens collectie. Naast Deens en Nederlands zijn dit Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans.

In de verschillende talen staat informatie over onder meer het pand waarin het in 1891 opgerichte museum huist. Volgens de site is villa van katoenfabrikant Balthazar Giørtz een van de imposantste gebouwen van de stad.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

L.A. Schou (1838-1867) Chione, gedood door de beledigde Diana (detail), 1866, collectie Ribe Kunstmuseum.
Knud Kyhn, een jnge zeehond, collectie Ribe Kunstmuseum.

Het onderkomen uit 1864, met als bijnaam Het Slot, is uitgevoerd in Nederlandse renaissancestijl. “Te herkennen aan het gebruik van rode baksteen, decoraties van witgeschilderde zandsteenbanden en gewelfde kroonlijsten.”

Ribe Kunstmuseum is een van de oudste musea van Denemarken en herbergt Deense kunst uit de periode 1750 tot ongeveer 1920. De collectie omvat werken van belangrijke Deense kunstenaars als C.W. Eckersberg, Christen Købke, Michael en Anna Ancher, P.S. Krøyer (geboren in Noorwegen), L.A. Ring en Vilhelm Hammershøi.

Zie ook: Reis door Deense kunstgeschiedenis

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share