Geen categorie

De Ploeg uit eigen collectie

0 0
Read Time:51 Second

Expositie

G.G. Martens, Schepen aan de steiger (1961).

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen toont vanaf komende zaterdag uit eigen collectie werk van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg. Een groot deel komt uit de depots  uit de eigen depots, en is dus normaal niet voor het publiek toegankelijk.

De Ploeg werd in 1918 in Groningen opgericht. Onder de oprichters bevonden zich onder andere Jan Altink, Jan Wiegers, George Martens en Johan Dijkstra. Ze wilden het artistieke klimaat in Groningen omploegen, want dat was in die tijd zeer behoudend.

Onder invloed van de Duitse kunstgroep Die Brücke ontwikkelde De Ploeg in het begin een expressionistische stijl met scherpe kleurcontrasten en kleurrijke vlakken. Later kwamen daar ook een meer abstraherende stijl bij, zoals ontwikkeld door bijvoorbeeld Hendrik Werkman en een impressionistische stijl, zoals van Jan Altink. Op de tentoonstelling zijn deze drie stromingen vertegenwoordigd.

De Ploeg uit eigen collectie, 19 juli tot en met 7 september in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Groningen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share