Geen categorie

Withoos ontmoet Withoos

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

De zeventiende-eeuwse kunstschilder Matthias Withoos  (1627-1703) was zijn voorvader en zelf is Hans Withoos (1962) een hedendaags fotograaf. Voor zijn nieuwste project combineerde hij schilderijen van de ‘oude’ Withoos met zijn eigen foto’s. Eduard Planting Gallery in Amsterdam toont een selectie.

 

Hans Withoos, View on Amersfoort.
Hans Withoos, View on Amersfoort.

 

Hij combineerde stillevens en stadsgezichten van Matthias Withoos met eigentijdse beelden. Hij bouwde de voorstellingen laag voor laag op, voegde bloemen, vissen, vogels en modellen toe en gaf de werken daarmee een geheel nieuw gezicht.

Voor de foto Fish Grashaven Hoorn gebruikte hij als achtergrond Grashaven Hoorn. Dit werk is een van de gestolen schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn en bevindt zich momenteel nog ergens in Oekraïne. De geschilderde vissen kregen gezelschap van gefotografeerde exemplaren.

 

Hans Withoos, Fish Grashaven Hoorn.
Hans Withoos, Fish Grashaven Hoorn.

 

Gezicht op Amersfoort diende als basis voor View on Amersfoort. Het oorspronkelijke schilderij is met 2,5 bij 4 meter een van de grootste stadsgezichten van Nederland. Het hangt in Museum Flehite in Amersfoort. Withoos’ nazaat voegde een grasveld toe met daarop een jong stelletje en een hond.

Eduard Planting Gallery toont de foto’s behalve in eigen huis tot en met aanstaande zondag ook op PAN Amsterdam in de RAI.

Withoos meets Withoos – photographs by Hans Withoos, t/m 7 januari 2017 in Eduard Planting Gallery, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share