Geen categorie

De erfenis van de onsterfelijke Alexander de Grote

0 1
Read Time:2 Minute, 11 Second

We schrijven 2010 na Christus, het is 2333 jaar geleden dat Alexander de Grote zijn uitgebreide rijk verruilde voor de eeuwige slagvelden. Maar nog altijd spreekt deze koning van Macedonië en verre omgeving tot de verbeelding. Niet verwonderlijk daarom dat twee musea – Hermitage Amsterdam en het Allard Pierson Museum – gelijktijdig een expositie aan hem wijden.

Wandtapijt Alexander de Grote en het gezin van Darius, uit de serie De geschiedenis van Alexander de Grote, naar kartons van Charles Le Brun. Vlaanderen, Brussel, atelier van Jan Frans van den Hecke, 1661–1695, wol, zijde, zilverdraad, 451 x 690 cm. © State Hermitage Museum, St Petersburg.

De tentoonstelling De onsterfelijke Alexander de Grote in de Hermitage vertelt in ruim 350 topstukken het boeiende levensverhaal van de legendarische vorst (356-323 v.Chr.). De expositie begint met de korte film Morphing Alexander van Erwin Olaf, geprojecteerd op de muur naast de museumwinkel. Olaf fotografeerde enkele objecten met de gelaatstrekken van de koning en vermengde de verkregen afbeeldingen met foto’s van een echt model, zodat in de film Alexander langzaam tot leven komt.

Tafelklok: de wake van Alexander de Grote, Rusland, St.-Petersburg (?), naar origineel van Pierre Philippe Thomire, 1830–1840 (?), brons, gegoten, gedreven, verguld, 70 x 30 x 70 cm © State Hermitage Museum, St Petersburg.

Om iemand te vinden die door kon gaan voor de blonde Alexander met zijn blauwe ogen zocht hij stad en land af. Uiteindelijk vond hij een Tsjechisch model via een, zo vertelt hij, “obscuur modellenbureau”. Deze liet hij vervolgens naakt plaatsnemen op een ronddraaiend krukje. “Zelf heeft hij de hele dag niet bewogen”, laat de fotograaf vol bewondering weten. Behalve de film zijn ook de daarvoor gebruikte foto’s in het museum te zien. “En ze zijn te koop.”

Het Allard Pierson Museum richt met Alexanders Erfenis de aandacht op Egypte omdat de vele veroveringen van de koning daar de meeste en duidelijkste sporen hebben achtergelaten. De expositie toont dit aan, aan de hand van originele voorwerpen uit de periode na Alexanders dood. Net als de Hermitage staat het Allard Pierson ook stil bij de vele jaren durende veldtocht waarop de koning zijn koninkrijk uitbreidde. Een van zijn soldaten, blijkbaar al net zo onsterfelijk, maakt ons al twitterend deelgenoot van de veldtocht die Alexander zo legendarisch maakte dat er nu nog steeds over hem gesproken wordt.

De onsterfelijke Alexander de Grote, t/m 18 maart 2011 in Hermitage Amsterdam
Alexanders Erfenis – Grieken in Egypte, t/m 20 maart 2011 in het
Allard Pierson Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
33 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
67 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share