Geen categorie

De witte suikerspinzwaan

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Het Nederlands Film Festival kijkt tijdens elke editie ook over de grenzen van de film. In het expositieprogramma Re:visie staan projecten centraal waarin dit medium samengaat met andere kunstdisciplines. Dit jaar is het thema Van pixel tot pluis, met veel mode dus.

Still uit de muziekvideo White Swan van Sil van der Woerd.

Een opvallend onderdeel is de installatie White Swan van videokunstenaar Sil van der Woerd (1982) en modeontwerper Djovrie Krüs (1977), in het Centraal Museum. Naast een grote houten kist pronkt een roze hoepeljurk van Krüs (“Dat wordt mijn bruidsjurk”, aldus een bezoekster), die gemaakt lijkt te zijn van suikerspinnen. En dat was precies wat Van der Woerd voor ogen had voor zijn film White Swan, die in de donkere kist wordt geprojecteerd.

Jurk van Djovrie Krüs. Foto: Evert-Jan Pol.

De film, een muziekvideo voor het gelijknamige lied, is een moderne interpretatie van het verhaal over het lelijke eendje.  Het hoofdpersonage is ditmaal echter geen onooglijk kuiken, maar de mooie Nederlandse zangeres Anouk de Groot (Lolly Jane Blue). In het begin ligt ze, in de regen, naakt op een koude stenen vloer en langzaam transformeert ze op melancholische muziek in een prachtige zwaan.

De jurk die de kunstenaar voor de film gebruikte, is gemaakt van echte en synthetische suikerspinnen. De gehele film is achterstevoren opgenomen, zodat de jurk op beeld niet smelt, maar juist ontstaat. Het resultaat is indrukwekkend en de bewondering wordt alleen maar groter bij het besef dat De Groot ook het hele lied achterstevoren heeft moeten playbacken. Als je dit jaar nog maar één muziekvideo wilt zien, laat het dan dit kunstwerkje zijn.

White Swan, t/m 1 oktober in het Centraal Museum, Utrecht, in het kader van Re:visie, tijdens het Nederlands Film Festival

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share