Geen categorie

Expositie Harry Potter: sfeervol, maar te weinig interactief

0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

Recensie

Twintig jaar geleden was hij daar opeens, Harry Potter, die op zijn elfde verjaardag hoort dat hij de zoon is van twee tovenaars en dat hem een plekje wacht op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Het boek Harry Potter and the Philosopher’s Stone van de toen nog onbekende schrijfster J.K. Rowling werd een groot succes. Datzelfde gold voor de zes volgende delen en de acht films. Ook de tentoonstelling, die al sinds 2009 de wereld over reist, heeft over populariteit niet te klagen. In Utrecht is ze verlengd tot en met 2 september.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De vliegende Ford Anglia uit Harry Potter en de Geheime Kamer.

Harry Potter: The Exhibition bestaat uit originele rekwisieten uit de acht films over de jonge tovenaar en zijn vrienden. Kleding van de hoofdpersonages, toverstaven en –boeken en andere objecten hebben een plek in smaakvol ingerichte decors die verwijzen naar locaties uit de films, zoals de slaapzaal, klaslokalen en leerlingenkamer. Voor fans is de rondgang dan ook een feest der herkenning.

Muziek en beelden uit de films zorgen voor de juiste sfeer. En ook de verlichting werkt mee aan de toonzetting. Hagrids hut en het Verboden Bos zijn schaars verlicht, voor een extra duister karakter. De inmiddels zo bekende tovenaarswereld komt goed tot leven en Harry Potter-fans zullen zich er zonder twijfel prima vermaken.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De Hogwarts Express.
Ron Wemels bed en trui.
Gewaden van professor Zwamdrift in haar klaslokaal.
Monsterboek in Hagrids hut.
Een Mandragora in de tuin van professor Stronk.

Toch rijst de vraag of ze niet net iets te veel betalen. De toegangsprijs van 22 euro voor volwassenen ligt niet veel lager dan die voor attractieparken Hellendoorn (€ 23,50) en Duinrell (€ 25,50). Familiepark Drievliet is zelfs anderhalve euro goedkoper. In dergelijke parken ben je al snel een hele dag zoet, maar de tentoonstelling over Harry Potter heb je na anderhalf uur echt wel gezien.

Natuurlijk, een expositie is niet vergelijkbaar met een attractiepark, maar voor 22 euro mag je wel wat meer spektakel verwachten. Harry Potter: The Exhibition is echter een vrij statische blik in de wereld van de tovenaarsleerling. Het is vooral veel kijken en opvallend weinig doen. Goed, bezoekers kunnen een zwerkbalslurk gooien en aan een Mandragora trekken, maar daar houdt het dan ook mee op; de expositie is té weinig interactief. Menig fan zou zich graag heel even ook een tovenaar voelen, maar dat zit er niet in.

Een hokje waar een ieder de sorteerhoed kan opzetten, zou al een goede verbetering zijn. Nu is die eer slechts weggelegd voor drie personen tijdens de ontvangst vóór het eigenlijke bezoek. En de Hogwarts Express had een grotere rol kunnen krijgen. De trein staat er alleen maar voor de sier; betreden is niet mogelijk.

Perron 9.

Over treinen gesproken: op het Berlijnplein, waar de expositieruimte zich bevindt, staat een perronoverkapping uit 1895, afkomstig van station Utrecht Centraal. Hier heeft ze een nieuw leven als Perron 9. Waarom is niemand op het idee gekomen haar tijdelijk om te toveren tot het mysterieuze, bijna gelijknamige, perron 9 3/4 uit de boeken en films? Krijg je zo’n mooi cadeautje in de schoot geworpen, doe je er niets mee. Volstrekt onbegrijpelijk.

Harry Potter: The Exhibition, t/m 2 september in Cinemec, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share