Geen categorie

Jef Rademakers verkoopt groot deel kunstcollectie

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Nieuws / Expositie

Verzamelaar en oud-televisieproducent Jef Rademakers gaat zo’n 80 kunstwerken uit zijn collectie verkopen. Dat maakte hij vandaag bekend in het Noordbrabants Museum. Daar opent komende zaterdag de tentoonstelling Een Romantische Reis, die grotendeels bestaat uit Rademakers’ verzameling.

Andreas Schelfhout, Schaatsers in de buurt van een Hollandse stad Olieverf op doek, 1857, Collectie Rademakers. Foto: Bruno Vandermeulen.

 

De afgelopen vier jaar was de verzameling te zien op twaalf tentoonstellingen in negen landen. Samen trokken ze bijna 500.000 bezoekers. De laatste halte is het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Volgens Rademakers is zijn missie volbracht. “De romantiek staat weer op de kaart.”

De romantiek heeft de afgelopen jaren een comeback gemaakt. Lange tijd waren de schilderijen uit deze periode enorm ondergewaardeerd. De stroming werd gezien als een tussenperiode tussen de Gouden Eeuw en de Haagse school. Maar inmiddels is er sprake van een revival. Onlangs nog verscheen het boek We zijn nog nooit zo romantisch geweest van filosoof en journalist Hans Kennepohl. En in het Noordbrabants Museum is vanaf 11 oktober een staalkaart te zien van de negentiende-eeuwse romantische schilderkunst van de Lage Landen.

Jef Rademakers.

Volgens het museum is de Rademakers Collectie een unieke privéverzameling vanwege zijn omvang en coherentie. De verzameling bestaat uitsluitend uit romantische schilderijen uit de eerste zeven decennia van de negentiende eeuw, gemaakt door kunstenaars uit Nederland en België. Het betreft zomer- en winterlandschappen, zeestukken, stadsgezichten, architectuurschilderijen, stillevens, nachtstukken, portretten en genrevoorstellingen.

Na 25 jaar hebben Jef en Ursula Rademakers besloten een punt te zetten achter hun verzamelwoede. Een groot deel van de collectie, die in totaal uit 120 schilderijen, gaat dus zelfs van eigenaar wisselen. Het is nog niet duidelijk  welke werken verkocht gaan worden.

Een Romantische Reis, 11 oktober 2014 t/m 25 januari 2015 in het Noordbrabants Museum, Den Bosch.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share