Geen categorie

Tussen Kunst en Kitsch tussen de treinen

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Reportage

Vele honderden mensen bezoeken steeds de opnamedagen van Tussen Kunst & Kitsch, waarvan vanavond weer een nieuw seizoen van start gaat. Ze nemen schilderijen of andere voorwerpen mee en hopen heimelijk dat ze veel waard zijn. Begin februari streken de Avro-experts neer in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Door: Evert-Jan Pol

Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.

De overvolle fietsenrekken geven aan dat er iets bijzonders aan de hand is in het Spoorwegmuseum. Op een ’gewone’ dag kan een fietser er zijn of haar stalen ros met gemak kwijt, maar ditmaal is het zoeken naar een goede plek.

De prachtige ontvangsthal van het voormalige Maliebaanstationsgebouw heeft zich intussen gevuld met een grote massa mensen. Ze wachten allemaal geduldig totdat ze hun schatten mogen tonen. De een heeft een schilderij meegenomen, een ander een boek en een derde een viool. Misschien is het wel een Stradivarius. Je weet maar nooit.

De Avro-experts bevinden zich aan de overkant van het spoor, in de grote ruimte waar het museum zijn indrukwekkende verzameling treinen toont. Iedere deskundige heeft een eigen tafel en rond die van Frans Leidelmeijer heeft zich een grote schare belangstellenden verzameld. De expert in toegepaste kunst uit de periode 1880 tot 1970, speelgoed en affiches heeft iets bijzonders ontdekt en heeft daarom de cameraploeg bij zich geroepen.

Tussen Kunst & Kitsch tussen de treinen. Foto: Evert-Jan Pol.

Een ouder echtpaar toont een glazen vaasje en een beeldje, die allebei een aardig waarde blijken te vertegenwoordigen. “Wil je nog een keer vertellen wat ze waard zijn?” vraagt de opnameleider aan Leidelmeijer. “Het vaasje is 4.000 euro waard en het beeldje 1.500”, laat de expert vervolgens weten, terwijl de camera dit moment in beeld brengt.

De cameraploeg vertrekt weer, richting een andere tafel waar een mooie vondst is gedaan. Leidelmeijer drinkt een warme chocolademelk en gaat daarna verder met taxeren. Er komen nog vele uiteenlopende objecten op tafel, die de expert allemaal met belangstelling bekijkt. Een mevrouw verlaat het tafelt lichtelijk teleurgesteld nadat ze de waarde van haar stuk heeft gehoord, maar andere mensen krijgen vrolijker berichten.

Bij het aanschouwen van een glazen schotel uit de fabriek van Lalique zegt Leidelmeijer: “Zo één heb ik ook, maar dan iets kleiner.” Waarop zijn assistent lachend vraagt: “Wil je hem soms kopen?” Dat aanbod slaat de expert vriendelijk af, maar hij wil wel aangeven dat de schotel zo’n 150 euro waard is. Als de eigenaar vertelt dat hij hem voor 35 euro kocht, is het ge-oooh niet van de lucht. In de wetenschap dat hij ooit een goede koop deed, keert hij huiswaarts.

Tussen Kunst & Kitsch, vanaf 26 februari 8 weken lang op woensdagavond vanaf 20.30 uur bij de AVRO op Nederland 1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share