Geen categorie

Kunstenaars herontdekken verloren schilderij

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Nieuws

Het Zeeuws Museum kreeg onlangs een schilderij dat zodanig beschadigd is, dat het niet duidelijk is hoe het er ooit exact uitzag. Daarom vroeg het zes kunstenaars om het gehavende schilderij door middel van kunstwerken te herdenken, te herstellen of te herscheppen.

Campagnebeeld. Foto: Koen Hauser in samenwerking met Maarten Spruyt. Kleding: Jeff Montes. Hoofdbekleding: Jacob Kok.

Het schilderij De Roeping van de Heilige Mattheüs wordt toegeschreven aan Marinus van Reymerswale (1490-1546). Hoewel er maar weinig over hem bekend is, wordt hij gezien als een van de belangrijkste kunstenaars die Zeeland ooit heeft voortgebracht. Het werk verkeert echter in een heel slechte staat. De vijf losse planken waaruit het bestaat hebben vermoedelijk eerder gediend als kast. Het gehavende werk is volgens het museum niet meer in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

De Roeping van Mattheüs verbeeldt het tolhuis waar tollenaar Mattheüs zijn werk doet. Naast hem hangen waardepapieren. Jezus staat voor zijn bureau en roept Mattheüs tot hem. Kenmerkend voor het werk van Van Reymerswale zijn de wat knokige handen en karakteristieke hoofden.

De zes door het Zeeuws Museum gevraagde kunstenaars lieten zich door het schilderij inspireren. Het resultaat, met videowerken en foto’s, is vanaf 29 maart een klein jaar te zien in het Middelburgse museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share