Geen categorie

Expositie over vrouw achter Hermitage

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws

Hermitage Amsterdam wijdt vanaf 18 juni een tentoonstelling aan de vrouw zonder wie het moedermuseum in Rusland niet had bestaan. 250 jaar geleden stichtte ze met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage. De expositie in Amsterdam vertelt het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin.

Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. Sommige mythes horen in het rijk der fabelen, andere zijn echt waar. Catharina de Grote (1729–1796) werd als 14-jarig Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Ze zou de grootste tsarina aller tijden worden.

Ze had een ambitieuze agenda, met hervormingen in het hele tsarenrijk en keek en handelde vooruit. Ze kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze breidde haar rijk uit met een gebied zo groot als Frankrijk. De tsarina had een enorme passie voor kunst en heeft meer betekend dan wie ook voor ’s werelds grootste kunstcollectie.

Fjodor Rokotov naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780–90 (origineel 1777–78). Olieverf op doek © State Hermitage Museum, Sint-Petersburg.
Fjodor Rokotov naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780–90 (origineel 1777–78). Olieverf op doek © State Hermitage Museum, Sint-Petersburg.

Geholpen door haar memoires en die van tijdgenoten brengen ruim driehonderd objecten uit de Hermitage in Sint-Petersburg de bezoeker dicht op de huid van Catharina. De tentoonstelling ontrafelt haar leven en schetst haar karakter. Hermitage Amsterdam toont veel persoonlijke bezittingen, zoals japonnen, sieraden, cameeën, snuifdozen en topstukken uit haar enorme kunstverzameling.

Catharina de Grote, 18 juni 2016 tot en met 15 januari 2017 in Hermitage Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share