Geen categorie

In het voetspoor van Frans Hals

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Expositie

De Hallen Haarlem presenteert deze zomer een groot overzicht van moderne en hedendaagse Nederlandse portretkunst uit de afgelopen honderd jaar. Behalve voor schilder- en beeldhouwkunst is er ook aandacht voor videokunst en fotografie. De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van het Frans Hals Jaar 2013, waarin het Frans Hals Museum zijn honderdjarig bestaan viert.

De Nederlandse portretkunst beleefde in de Gouden Eeuw hoogtepunten met vernieuwende schilders als Frans Hals en Rembrandt. Na een lange periode waarin de portretkunst vrij traditioneel en realistisch van aard was, deden echte vernieuwingen en persoonlijke benaderingen zich pas weer rond en na 1900 voor.

Isaac Israëls viel op door een eigen, virtuoze variant op het impressionisme, Jan Toorop en Paul Citroen experimenteerden met expressionistische en fijnrealistische stijlvormen, en Carel Willink en Pyke Koch ontwikkelden hun magisch-realisme. Grote expressionisten als Jan Sluijters en Kees van Dongen wisten veel dynamiek aan hun portretten mee te geven. Kunstenaars als Koos Breukel, Rineke Dijkstra en Bas Jan Ader zetten fotografie en filmtechnieken in om de portretkunst nieuwe dimensies te geven.

Isaac Israëls, Portret van mevrouw Rosalie Zélander-Caffé. Vrouwsportret met de zonnebloemen van Van Gogh. Olieverf op doek. Collectie Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Foto: Arend Velsink.
Isaac Israëls, Portret van mevrouw Rosalie Zélander-Caffé. Vrouwsportret met de zonnebloemen van Van Gogh. Olieverf op doek. Collectie Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Foto: Arend Velsink.

Deze en andere kunstenaars komen aan bod op de expositie Vereeuwigd, die alle zalen in De Hallen Haarlem beslaat en circa 130 werken telt. Het museum heeft gekozen voor portretsoorten die eerder door Frans Hals werden verkend, zoals kinderportretten, groepsportretten en portretten van sociaal buitengesloten mensen.

Vereeuwigd 1913 – 2013 – In het voetspoor van Frans Hals, 8 juni t/m 25 augustus in De Hallen Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share