Geen categorie

Teylers Museum toont 100 mooiste Rembrandts

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Expositie

De tekening De terugkeer van de verloren zoon is volgens het publiek de mooiste Rembrandt uit de collectie van het Teylers Museum. Het Haarlemse museum toont dit werk samen met 99 andere favorieten op de tentoonstelling De 100 mooiste Rembrandts. Het publiek kon de afgelopen tijd een stem uitbrengen op een favoriet uit de collectie van Teylers.

De expositie gaat over de veranderende smaak van mensen als het om Rembrandt gaat. Nu behoort hij tot de absolute top van de kunstgeschiedenis. Maar dat is niet altijd zo geweest. In zijn eigen tijd wordt hij tot de belangrijkste meesters gerekend, maar na zijn dood wordt hij vooral in Nederland verguisd om zijn impressionistische stijl en pikante onderwerpen. In de negentiende eeuw sloeg het beeld om en groeide hij uit tot een nationaal icoon. Hedendaags publiek, waaronder bekende Nederlanders en Rembrandtexperts, hebben hun favoriete Rembrandt gekozen en voorzien van persoonlijke associaties.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn, De terugkeer van de verloren zoon, pen in bruin, penseel in bruin, wit gehoogd, 191 x 227 mm, collectie Teylers Museum sinds 1883.

Het Haarlemse museum bezit een van de oudste verzamelingen Rembrandts op papier in Nederland. De eerste tekening werd al in 1793 aangekocht, kort na de opening. Teylers wilde toen – geheel in de geest van de Verlichting – behalve een kenniscentrum voor wetenschap ook een plek zijn waar de eigentijdse kunst werd gestimuleerd door de grote meesters te tonen aan beginnende kunstenaars. De collectie Rembrandts omvat nu 265 etsen (van de in totaal ruim 300) en 12 tekeningen, plus nog een aantal werken die vroeger als Rembrandts werden beschouwd.

Het museum heeft het publiek ook bij het tentoonstellen van de werken om hulp gevraagd. Dankzij bijdragen van grote en kleinere schenkers konden nieuwe lijsten worden gemaakt die de tekeningen en etsen van Rembrandt optimaal beschermen.

De 100 mooiste Rembrandts, t/m 19 januari in Teylers Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share