Geen categorie

Aandacht nemen voor kunst in Museum Gouda

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Recensie

Een museumbezoeker kijkt gemiddeld minder dan dertig seconden naar een kunstwerk. En ziet dus wel heel veel, maar ook heel vluchtig. En dat is zonde, vindt Museum Gouda. In de tentoonstelling Met andere ogen nodigt het zijn bezoekers uit om langer en aandachtiger naar kunst te kijken.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De kleine expositie bestaat uit kunstwerken uit de eigen collectie van Museum Gouda. Zij die vaker een bezoek brengen, hebben menig stuk vast al eens eerder gezien. In deze opstelling heeft elk werk een eigen plekje, zodat ze stuk voor stuk zelfstandig in de spotlight staan. Er hangen geen tekstbordjes bij de werken, zodat bezoekers er hun eigen interpretatie aan kunnen geven.

Marjo van Soest, Romance, 1977, Museum Gouda.

Wat denken die bijvoorbeeld bij het zien van het schilderij van een man en een vrouw op een tweezitsbank? Ik zie een echtpaar dat waarschijnlijk al een hele tijd getrouwd is. Veel aandacht voor elkaar hebben ze niet meer. De man kijkt voor zich uit, vermoedelijk naar de televisie. De vrouw leest al rokend een tijdschrift. Er lijkt weinig romantiek in de lucht. De titel komt dan ook als een verrassing. Het schilderij van Marjo van Soest heet namelijk Romance.

Deze tentoonstelling draait om aandachtig kijken. In de inleiding meldt het museum onder meer: “Sla gerust kunstwerken over en kijk eens wat langer naar iets dat je verrast of juist helemaal niet aanspreekt”.

Charles-François Daubigny, Zonsondergang (Coucher du soleil), ca. 1876, Museum Gouda.

Kunstwerken overslaan? Dat wil ik helemaal niet. Ik wil alles zien! Ja, ik ben inderdaad een van die museumbezoekers die de gemiddelde kijkduur laag houdt. Ik heb vaak niet het geduld om heel lang naar een kunstwerk te kijken. Maar het museum heeft gelijk wanneer het zegt dat dat zonde is.

De werken die het voor deze expositie selecteerde verdienen allemaal meer aandachtige blikken. Dus kijk, geniet en laat je fantasie de vrije loop. En neem vooral ook plaats op de bank in het tweepersoonszaaltje om in alle rust de zon te zien ondergaan.

Met andere ogen, t/m 13 april in Museum Gouda

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share