Geen categorie

Drents Museum toont Dode Zeerollen in twee delen

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Het Drents Museum besteedt vanaf 9 juli aandacht aan de beroemde Dode Zeerollen. Het museum toont zestien rollen, in twee sets van acht. Halverwege de tentoonstelling wordt de eerste serie vervangen door de tweede. Dit vanwege de kwetsbaarheid van de rollen.

De vondst van de Dode Zeerollen wordt als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw beschouwd. De eeuwenoude teksten zijn tussen 1947 en 1956 gevonden in elf grotten in de omgeving van Qumran, aan de noordwestkust van de Dode Zee. De rollen die in het Drents Museum getoond worden zijn afkomstig uit de grotten 4 en 11. Grot 11 wordt ook wel de ‘Dutch cave’ (Nederlandse grot) genoemd, omdat de meeste rollen uit die grot onderzocht en vertaald zijn door het Qumran Instituut in Groningen. De teksten op deze rollen zijn van grote waarde voor onze informatie over de geschiedenis en cultuur uit de tijd van Jezus. Ze werden geschreven tussen de tweede eeuw voor Christus en de eerste eeuw na Christus,

De getoonde rollen zijn van belang voor ons begrip van de ontwikkeling van een canon van heilige teksten. Zo toont de Psalmenrol dat er meerdere versies van het Psalmenboek waren. Ook enkele teksten die niet in de Bijbel zijn terechtgekomen, worden tentoongesteld. Deze laten zien op welke manieren Bijbelse tradities verder werden ontwikkeld, in bekende en onbekende richtingen.

Naast de manuscripten zijn er ruim 400 objecten te zien uit het oude Judea, Masada, En Gedi, Gamla, Jeruzalem en de grotten van Qumran. Deze plaatsen de geschriften in de culturele en historische context van de Grieks-Romeinse tijd.
 Het Drents Museum  werkt voor deze tentoonstelling nauw samen met  gastconservator Mladen Popović van het Qumran Instituut en curator Adi Ziv van de Israel Antiquities Authority in Jeruzalem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share