Geen categorie

Marten Toonderprijs afgeschaft

0 0
Read Time:56 Second

Nieuws

De Marten Toonderprijs, oeuvreprijs voor striptekenaar is afgeschaft. Dit meldt stripinformatieblad Stripschrift. De prijs bestond nog maar drie jaar.

Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) hebben de betrokken cultuurfondsen hun taken voor de nieuwe beleidsperiode moeten aanpassen. Door de bezuinigingen moest bovendien het aantal prijzen worden teruggebracht. De Marten Toonderprijs is hiervan de dupe geworden.

De Marten Toonderprijs werd in het leven geroepen na lobbywerk van een aantal mensen uit de stripwereld bij toenmalig minister van OCW èn stripliefhebber Ronald Plasterk. Tot dan toe ontbrak er een staatsprijs om het Nederlandse stripverhaal te eren en te ondersteunen. Sinds 2010 kregen Jan Kruis, Peter Pontiac en Joost Swarte de prijs, waaraan een geldbedrag van 25.000 euro vastzat.

Willem Feltkamp, projectmanager van de Toonder Compagnie, beheerder van de rechten van Marten Toonder, betreurt het dat de prijs geen vervolg meer krijgt. Voor zijn gevoel blijven de drie eerdere uitreikingen daardoor in de lucht hangen. De geloofwaardigheid van het belang van de prijs is er volgens hem  af. Hij hoopt dat de Nederlandse stripwereld nog fel protest aantekent tegen het schrappen van de prijs.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share