Geen categorie

Fries expressionist Pier Feddema in Museum Drachten

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Expositie

Museum Drachten wijdt vanaf 5 juli een overzichtstentoonstelling aan beeldend kunstenaar Pier Feddema (1912-1983). De expressionist maakte deel uit van kunstenaarsgroep die zich onder de naam Yn‘e Line, die zich manifesteerde als vertegenwoordiger van het naoorlogse Fries expressionisme.

Yn ’e line betekent ‘in de lijn’ en refereert zowel aan het trekken van een schuit als het trekken van een lijn op papier. Volgens het museum is de benaming van de groep misschien nog het meest toepasbaar op het werk van Feddema. Hij wist namelijk in een vloeiende lijn een boerderij, een rij bomen, een koe grazend neer te zetten.

Werk van Pier Feddema, collectie Pier Feddema Stichting.
Werk van Pier Feddema, collectie Pier Feddema Stichting.

De tentoonstelling Pier Feddema. In de lijn van het Fries Expressionisme bestaat uit een selectie van meer dan 100 werken van Feddema. Ook is er werk te zien van H.N. Werkman, Gerrit Benner en Vlaams expressionisten, omdat Feddema en de andere leden van Yn’e line zich door hen lieten inspireren.

Museum Drachten organiseerde de expositie in samenwerking met de Pier Feddema Stichting. Deze is in 2004 in het leven geroepen met als doel de kunst van Pier Feddema te bewaren en onder de aandacht te brengen. De stichting bracht haar Feddema-collectie ondergebracht bij het Friese museum.

Pier Feddema. In de lijn van het Fries Expressionisme, 5 juli t/m 20 september in Museum Drachten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share