Geen categorie

Bonnefanten koopt bloemstilleven Henri de Fromantiou

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second
Henri de Fromantiou, Bloemboeket met blauwe strik, zeventiende eeuw, olieverf op paneel, Bonnefantenmuseum, Maastricht.

Het Bonnefantenmuseum heeft op een veiling in Hamburg een stilleven van de zeventiende-eeuwse schilder Henri de Fromantiou gekocht. Bloemboeket met blauwe strik is een voor deze kunstenaar zo kenmerkend bloemstilleven, dat nog ontbrak binnen het kleine oeuvre van drie stillevens van De Fromantiou dat het Maastrichtse museum bezit.

Henri de Fromantiou werd in 1633 of 1634 geboren in Maastricht. Hij bleef echter niet lang in deze stad. Uit de doopakte van zijn jongste broertje blijkt dat het gezin al enkele jaren later in Breda woonachtig was. De reislustige schilder ging als jongvolwassene naar Den Haag en Amsterdam in de hoop er zijn weg naar succes te vinden.

Dat succes kwam er toen hij in 1670 hofschilder werd van Friedrich Wilhelm, de Grote Keurvorst van Brandenburg. De Fromantiou trad ook op als restaurator, kunstagent en beheerder van de schilderijenverzameling. Tot zijn dood (ergens tussen 1694 en 1700) bleef hij verbonden aan het hof in Brandenburg.

Hoe bekend De Fromantiou ook was in de zeventiende eeuw, na zijn dood raakte zijn naam in de vergetelheid en werden zijn schilderijen ten onrechte toegeschreven aan grote meesters als Willem van Aelst, Jan Davidsz de Heem en Abraham Mignon. Het Bonnefantenmuseum deed enkele jaren geleden onderzoek naar de schilder, resulterend in de overzichtstentoonstelling Henri de Fromantiou – Vorstelijke illusies in 2015. Dit markeerde het begin van Fromantiou’s rehabilitatie als kunstenaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share