Geen categorie

Onafgemaakte schetsen Cézanne ontdekt

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

De Barnes Foundation in Philadelphia heeft in de eigen collectie twee onafgemaakte schetsen van Paul Cézanne (1839-1906) ontdekt. Ze bevonden zich op de achterkant van twee aquarellen van de Franse kunstenaar.

Op de achterkanten van deze aquarellen (La Chaîne de l'Etoile avec le Pilon du Roi, uit 1885-1886 (links) en Arbres, uit ca. 1900) gingen de ontdekte schetsen schuil. © The Barnes Foundation.

 

De ontdekking werd gedaan tijdens een conserveringbehandeling van de waterverfschilderijen, die al 94 jaar in het bezit zijn van de stichting. Oprichter Albert C. Barnes kocht ze in 1921 van verzamelaar Leo Stein (broer van schrijfster Gertrude). Volgens de stichting wist zelfs Barnes niet dat de achterzijdes schetsen verborgen.

Cézanne gebruikte wel vaker beide kanten van het papier waarop hij werkte. “Deze schetsen bieden een blik in het artistieke proces van Cezanne, en dat is echt van onschatbare waarde”, aldus Barbara Buckley, hoofdconservator schilderijen van de Barnes Foundation.

De stichting, die te bezoeken is, toont de ontdekte schetsen van 10 april tot en met 18 mei. In een vitrine, zodat beide zijden van het gebruikte papier zichtbaar is.

Op de site van de New York Times is een van de schetsen te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share