Geen categorie

Van Goghs invloed op Karel Appel

1 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Expositie

Wat had Karel Appel met Vincent van Gogh? Werd hij beïnvloed door zijn illustere collega? Vincent van GoghHuis Zundert geeft in de expositie Karel Appel & Van Gogh antwoord op deze vragen.

Karel Appel, Old Shoes as Still Life, 2001.

Karel Appel (1921-2006) is een van de meest beroemde Nederlandse schilders uit de twintigste eeuw, zoals Vincent van Gogh (1853-1890) dat voor de negentiende eeuw was. En net als Van Gogh was Appel veelbesproken. “Dat kan mijn neefje van 8 (of 6, of 10) ook”, was een veelgehoorde reactie op diens werk. En zelf zei hij: “Ik rotzooi maar wat an”. In werkelijkheid bezat hij veelkunsthistorische kennis en bestudeerde hij grondig de kunst van zijn medekunstenaars.

Op de tentoonstelling worden verschillende periodes uit Appels lange schildersloopbaan in beeld gebracht: van de vroege jaren veertig tot de recentste periode. Daaruit blijkt hoezeer hij zich op verschillende momenten heeft laten inspireren door het werk van Van Gogh.

Karel Appel, Potatohead.

Vooral in Appels vroege tekeningen en schilderijen is diens invloed merkbaar. Zijn tekenstijl, maar ook onderwerpkeuze ontleende de jonge Appel begin jaren ’40 meer dan eens aan zijn wereldberoemde voorganger. In Zuid-Frankrijk ontdekte hij begin jaren ‘60 de knoestige stronken van olijfbomen, waarop hij begon te schilderen. Zo ontstond een serie markante sculpturen die associaties oproepen met de olijfboomgaarden die Van Gogh in die streek schilderde.

In de late jaren zeventig experimenteerde Appel met een techniek die is gebaseerd op het gebruik van ‘brushstrokes’ in Van Goghs schilderijen. Hij vergrootte deze kwaststreken uit, waardoor een vervreemdend effect ontstond. In deze stijl schilderde hij landschappen, bomen en ook een portret van Van Gogh. In zijn meest recente hommage aan de schilder, het schilderij Old Shoes as Still Life (2001) paste Appel deze manier van schilderen ook toe.

Karel Appel & Van Gogh, t/m 5 september in het Vincent van GoghHuis Zundert

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share