Geen categorie

Gemeentemuseum leent 40 Mondriaans uit aan Engelse musea

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

De belangstelling voor Piet Mondriaan groeit in Groot-Brittannië. Deze zomer zijn daar twee overzichtstentoonstellingen aan hem gewijd. Gemeentemuseum Den Haag heeft er veertig Mondriaans voor uitgeleend. De expositie Mondrian and Colour in Turner Contemporary in Margate bestaat zelfs bijna volledig uit werken uit het Haagse museum.

Piet Mondriaan, Oostzijdse molen bij avond, 1907-1908, olieverf op doek, 67,5 x 117,5 cm. Collectie Gemeentemuseum Den Haag © 2007 MondrianHoltzman Trust co HCR International, Warrenton (VA, USA).

Het Gemeentemuseum heeft met 300 werken de grootste Mondriaancollectie ter wereld. Het is bovendien het enige museum waar Mondriaans ontwikkeling van figuratieve naar abstracte schilderkunst te volgen is. Het museum leent regelmatig werken uit om Mondriaantentoonstellingen over de hele wereld mogelijk te maken. De bekende abstracte werken zijn vooral in trek.

Het is daarom bijzonder dat Turner Contemporary ook veel aandacht besteedt aan het vroege figuratieve werk van Mondriaan. Na het Bucerius Kunst Forum in Hamburg is dit Britse museum de eerste kunstinstelling buiten Nederland dat ook zo’n grote hoeveelheid figuratieve, vroege werken presenteert. Van het figuratieve Kerk in Domburg (1909) tot aan abstracte werken als Compositie van lijnen en kleuren: III (1937).

Piet Mondriaan, Devotie, 1908, olieverf op doek, 94 x 61 cm. Collectie Gemeentemuseum Den Haag © 2007 MondrianHoltzman Trust co HCR International, Warrenton (VA, USA).

De tentoonstelling in Margate richt zich op kleur in het werk van Mondriaan. Er is daarom plek voor kleurrijke werken als De Rode Molen. Volgens het Gemeentemuseum is kleur een constante in Mondriaans werk, of dat nu in de vroege landschapsschilderingen uit de Nederlandse tijd is of in scherp afgebakende platte kleurvlakken in zijn beroemdere werk.

Het Gemeentemuseum hoopt nog vaker vroege Mondriaans uit te kunnen lenen. Het museum maakt zich namelijk hard voor grotere bekendheid van Mondriaans vroege werk. Want, zegt conservator Hans Janssen: “De vroege figuratieve werken zijn een onmisbare schakel in Mondriaans artistieke ontwikkeling richting abstractie”.

Mondrian and Colour, t/m 21 september in Turner Contemporary, Margate, Engeland

Mondrian and his Studios, 6 juni t/m 5 oktober in Tate Liverpool

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share