Geen categorie

Belgische meesters moeten weer even wachten

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Tweemaal stond de tentoonstelling Belgische meesters op het punt open te gaan voor het publiek, maar beide keren gooide de coronapandemie roet in het eten. Op 7 december opende de expositie alsnog, maar de vreugde was van korte duur. Sinds afgelopen zondag is het museum weer gesloten vanwege de lockdown.

Georges De Geetere, Portret van de vrouw van de kunstenaar (Portrait de la femme de l’artiste), Museum Van Elsene.

Singer Laren toont in de expositie een selectie hoogtepunten van Belgische schilderkunst uit het Brusselse Museum van Elsene. De werken van kunstenaars als Emile Claus, James Ensor, Jean Delville, Fernand Khnopff, Rik Wouters, Gustave De Smet, Paul Delvaux en René Magritte zijn een weerspiegeling van de zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen 1850 en 1950.

In de vernieuwde museumzalen neemt Singer Laren de bezoeker mee op een reis door honderd jaar kunstgeschiedenis van onze zuiderburen. Tussen 1850 en 1950 experimenteerden Belgische kunstenaars met uiteenlopende stijlen: impressionisme, symbolisme, luminisme, fauvisme, expressionisme en surrealisme. Sommigen staken klassieke onderwerpen als het landschap en het portret in een nieuw jasje, terwijl anderen mystieke en vervreemdende voorstellingen schiepen vanuit hun fantasie en onderbewustzijn.

Wat deze diverse Belgische modernisten met elkaar verbindt, is hun gedeelde streven naar vernieuwing en vrijheid van expressie. “Veel van de kunstwerken, of ze nou behoren tot het symbolisme, expressionisme of surrealisme, zijn uitingen van de fantasie en het onderbewustzijn”, verklaart Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Singer Laren. “Niet gespeend van humor, een zekere voorkeur voor het bizarre en vervreemding.”

Gustave De Smet, De Zeearend, 1926, Museum Van Elsene.

In de tentoonstelling valt op dat de diverse kunststromingen in de twee buurlanden verschillen kennen. Zo is het Belgisch luminisme van Emile Claus is niet te vergelijken met wat in Nederland als het luminisme wordt beschouwd: heftig kleurgebruik en woeste penseelstreken. Ook de bizarre humor zoals we die kennen in de Belgische kunst, komt in Nederland nauwelijks voor. Naast een enorme variëteit aan stijlen en topstukken van bekende kunstenaars, zijn er ook minder bekende Belgische meesters als wegens renovatie tot begin 2024 gesloten is in de tentoonstelling te ontdekken.

Museum van Elsene, net als Singer Laren ontstaan uit een privécollectie, heeft een grote verzameling moderne en naoorlogse kunst uit eigen land. Omdat het museum wegens renovatie tot begin 2024 gesloten is, leende het een selectie kunstwerken uit voor de tentoonstelling, waarin ook creaties te zien zijn van minder bekende Belgische kunstenaars, zoals Louis Thevenet, Edgard Tytgat en Anto Carte.

Belgische meesters, t/m 28 februari 2022 in Singer Laren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share