Geen categorie

Twitteraars boos over vertrek Melda Project Rembrandt

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

De afgelopen aflevering van Project Rembrandt zorgde voor ophef in social medialand. De jury stuurde publiekslieveling Melda Wibawa naar huis. Dit tot groot ongenoegen van ‘half Twitter’.

Still uit Project Rembrandt, met Melda Wibawa (links) en Iris Frederix.

In de eerste aflevering leek het er lang niet op dat de 49-jarige Melda Wibawa tot de groep met de laatste tien kandidaten zou doordringen. Haar portret van zanger Gerard Joling viel bepaald niet in de smaak bij het model. “” Wat een vreselijk lelijk schilderij, schat!” riep de geportretteerde uit.

Kunstenares en kunstdocent Iris Frederix zag echter iets in de Friese amateurschilder en nam haar op in haar team. En al snel groeide de bescheiden en goedlachse Wibawa uit tot een publiekslieveling. En na enkele afleveringen leek ze zelfs een gedoodverfde winnaar. Tot de afgelopen aflevering won ze namelijk al tweemaal de technische opdracht.

En ook tijdens de technische opdracht van zondag beoordeelde de jury haar voorstelling als beste. De kandidaten moesten een ets produceren gebaseerd op de tekening van een landschap die ze tijdens de les maakten.

Still uit Project Rembrandt, met de ets van Melda Wibawa.

Wibawa had nog nooit eerder geëtst en het viel haar niet mee. “Mijn pols deed er zeer van”, vertelt ze in de Leeuwarder Courant.

Ondanks haar gebrek aan ervaring was de jury onder de indruk. “Fantastisch, voor iemand die dit nog nooit heeft gedaan!”, vond Lita Cabellut. En Pieter Roelofs oordeelde: “Rembrandt was een meester in atmosfeer, wat dat betreft is deze het best geslaagd”.

Voor de meekijkende twitteraars was het toen duidelijk: Wibawa was nu een van de favorieten voor de winst. De schik was dan ook groot toen ze het aan het eind van de aflevering naar huis werd gestuurd. De publieksjury vond haar portret van een saxofonist een van de drie slechtste schilderijen. Daardoor belandde ze in de gevarenzone, samen met Wolf en Pieter. Wolf mocht van de vakjury sowieso blijven omdat hij in de voorgaande afleveringen al een groot talent bleek. En omdat Pieter tijdens de laatste vrije opdracht durf had getoond, kreeg ook hij nog een kans. Dat betekende dat Melda afviel.

Still uit Project Rembrandt, met het portret van een saxofonist van Melda Wibawa.

Veel twitterende kijkers, onder wie ook bekende Nederlanders, begrepen er niets van. “Melda??? Ze zijn gek geworden”, reageerde Marc-Marie Huijbregts. Nico Dijkshoorn vertrouwde het zaakje niet. “Geweldige ets! Ze waren lyrisch. Waarom dan er uit? Ik eis een verklaring en een hertelling!!”

Zelf klaagt Wibawa niet, ook omdat ze al veel verder kwam dan vorig jaar. Toen deed ze ook mee, maar viel ze al in de eerste aflevering af. “Ik was graag verder gekomen, maar vond het al geweldig om vijf afleveringen mee te maken.”

Project Rembrandt, vanaf 25 oktober om 20.25 uur bij de NTR op NPO 1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share