Nieuws

Museum Het Valkhof koopt zeldzame Nijmeegse stadskan

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Museum Het Valkhof heeft een zeldzame Nijmeegse stadskan aan de collectie toegevoegd. Voor zover bekend is dit de laatste Nederlandse stadskan die nog niet in museaal bezit was.

Gerrit de Leeuw (werkzaam in Nijmegen omstreeks 1566-1574), Stadskan van Nijmegen (detail), 1574, Museum Het Valkhof.

Gerrit de Leeuw maakte de tinnen wijnkan in 1574 in opdracht van het Nijmeegse stadsbestuur. Dergelijke kannen werden elk met twee liter wijn gevuld en tijdens officiële gelegenheden door het stadsbestuur gebruikt voor belangrijke gasten. Het schenken was een uitdrukking van dank voor hun bezoek aan de stad, een landelijke gewoonte die is ontstaan in de middeleeuwen.

De wijn werd vanuit de grote stadskannen overgeschonken in kleinere kannen die op tafels werden geplaatst. Uit archieven blijkt dat er grote hoeveelheden wijn zijn geschonken in Nijmegen. Zo werd tijdens een bezoek van Karel de vijfde en zijn zus Maria van Hongarije door het keizerlijke gevolg maar liefst 525,2 liter wijn gedronken.

Gerrit de Leeuw (werkzaam in Nijmegen omstreeks 1566-1574), Stadskan van Nijmegen, 1574, Museum Het Valkhof.

Gerard Lemmens, voormalig directeur van de Commanderie van Sint-Jan, ontdekte in Nijmeegse archiefstukken dat er in totaal achttien Nijmeegse stadskannen zijn gemaakt. Die overvloed vertelt iets over de rijke drankcultuur van de oude stad. Van twee van de achttien kannen is de huidige standplaats bekend.

De één was al in het bezit van Museum Het Valkhof en de ander was tot voor kort het eigendom van verzamelaar Fred Hubert uit Piershil. Zijn kan is bijna identiek aan het exemplaar dat zich al in het museum bevond. Beide kannen zijn van de hand van Gerrit de Leeuw en tonen fijne bewerkingen. Ze laten het stadswapen zien en hebben een leeuwtje op de deksel. De kan van Fred Hubert is echter in betere conditie. Het museum is dan ook blij dat het die kan heeft aankopen.

Beide stadskannen staan vanaf vrijdag 18 december op zaal in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share