Geen categorie

Mauritshuis toont Nederlandse meesters uit Britse koninklijke collectie

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Nieuws

Het Mauritshuis toont komend najaar een selectie van de belangrijkste Hollandse genrestukken uit de Engelse Royal Collection. De verzameling van het Britse koningshuis bevat werk van bekende schilders als Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen.

De Royal Collection is een kunstverzameling van wereldklasse. De schilderkunst uit de Hollandse Gouden Eeuw is sterk vertegenwoordigd en genrestukken (voorstellingen met onderwerpen uit het dagelijks leven) nemen een belangrijke plek in. De tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection geeft het publiek inzicht in het genrestuk, zijn vele verschijningsvormen en de prikkelende symboliek die in deze schilderijen verborgen kan liggen.

De onderwerpen variëren sterk: van eenvoudige boeren in een herberg tot elegante figuren in een rijk interieur. Sommige genretaferelen hebben een diepere, vaak moralistische betekenis – soms expliciet, soms verhuld. Kunstenaars richtten zich op een zo aantrekkelijk mogelijke weergave van de figuren en hun omgeving.

Het Mauritshuis toont vanaf 29 september 22 schilderijen uit de Royal Collection en 1 stuk uit de eigen verzameling: De jonge moeder van Gerrit Dou. Dit schilderij was tot omstreeks 1700 onderdeel van de Royal Collection en kwam via koning-stadhouder Willem III in Nederlands bezit.

Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling is volgens het Haagse museum De muziekles van Johannes Vermeer. Het schilderij toont een dame en een heer bij een virginaal. Boven dit muziekinstrument hangt een spiegel die de voet van de schildersezel van Vermeer weerspiegelt. Zonder twijfel staat de muziek in dit schilderij symbool voor de liefde. De Engelse koning George III kocht het stuk in 1762, toen het nog te boek stond als een werk van Frans van Mieris de Oude. Pas later werd duidelijk dat Vermeer de maker was.

Johannes Vermeer, De Muziekles, c. 1660-1662, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016.
Johannes Vermeer, De Muziekles, c. 1660-1662, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen de Royal Collection en het Mauritshuis. Onder de titel Masters of the Everyday: Dutch Artists in the Age of Vermeer was ze van 13 november 2015 tot en met 14 februari 2016 te zien in The Queen’s Gallery in Buckingham Palace. Nog tot en met 17 juli is de tentoonstelling te bezoeken in The Queen’s Gallery, The Palace of Holyroodhouse, in het Schotse Edinburgh.

Het is niet de eerste keer dat de Royal Collectie werk uitleent aan een Nederlands museum. Eerder dit jaar kreeg ook Rijksmuseum Twenthe een bruikleen, voor de expositie Gainsborough in his own words.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share