Geen categorie

Nieuw fonds steunt culturele evenementen

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Jean Malouel (ca. 1365-1415) Madonna en kind met engelen, ca. 1410, Doek, Gemäldegalerie der Staatlichen Museen zu Berlin. Te zien op de expositie De weg naar Van Eyck.

Museum Boijmans van Beuningen, TwentseWelle en fotografiemuseum FOAM krijgen als eerste musea een financiële bijdrage uit het nieuwe Blockbusterfonds. Met het geld kunnen ze grote projecten bekostigen.

Het Blockbusterfonds is een samenwerkingsverband tussen vier partners: de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation. De partners storten jaarlijks anderhalf miljoen euro in het fonds. De bijdrage van de BankGiroLoterij kan oplopen tot 10 miljoen per jaar.

Het nieuwe fonds is een uitwerking van het pleidooi dat Joop van den Ende hield in zijn Mandeville lezing aan de Erasmus Universiteit op 19 mei 2011. Daarin hekelde hij de overheidsbezuinigingen op cultuur. Hij stelde in zijn lezing dat investeren in cultuur belangrijk is: “Stel een bedrag beschikbaar voor culturele publieksevenementen van internationale kwaliteit. Dit soort evenementen zal toeristen trekken uit de hele wereld, maar ook het publiek in Nederland vergroten.”

Museum Boijmans van Beuningen gebruikt de bijdrage voor de tentoonstelling De weg naar Van Eyck, die daarmee definitief doorgang kan vinden. Enkele maanden geleden meldde het museum Boijmans Van Beuningen nog een groot financieel risico te nemen met de najaarstentoonstelling. De oprichting van het Blockbusterfonds maakt het mogelijk om risico’s rondom dit soort grote culturele projecten te verkleinen.  De weg naar Van Eyck opent op 13 oktober.

Courtesy Galerie Les Filles du Calvaire (©) Laura Henno 2007.

TwentseWelle steekt het geld in de voetbalexpositie 1-1, elf idolen en Jan Mulder, die vanaf 24 november te zien is. Foam gebruikt de donatie niet voor de financiering van een expositie, maar van Unseen Photo Fair, een nieuwe fotografiebeurs. Deze vindt plaats van 19 tot en met 23 september in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share